Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Spadek wartości eksportu australijskich win w 2010 r.

W 2010 r. wartość eksportu australijskich win zmniejszyła się o 9%, ale zwiększyła się o 2% ilość wyeksportowanego wina. Jednak w II połowie 2010 r. odnotowano poprawę sytuacji w eksporcie.


Autor: Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl
Data: 13-01-2011, 22:05

W 2010 r. wyeksportowano z Australii wina o wartości 2,1 mld AUD. Spadek wartości jest spowodowany wysłaniem znacznych ilości tańszego wina luzem do Wielkiej Brytanii (największy odbiorca australijskich win), a także spadek sprzedaży wina do USA.

Należy pamiętać, że spadek nastąpił po wcześniejszych 15 latach stałego wzrostu eksportu. W 2010 r. wysłano 781 mln litrów wina na eksport (wzrost o 2%) przy znacznym wzroście ilości wina luzem, które stanowiły 46% udziału w całym eksporcie.

W 2010 r. ilość wyeksportowanego wina do Wielkiej Brytanii wzrosła o 4% osiągając 272 mln litrów, ale eksport wina w butelkach zmniejszył się aż o 28%. Największy wzrost, bo aż o 31% odnotowano w przypadku eksportu do Chin, który wyniósł 55 mln litrów.

© Portal Spożywczy 2019-09-16 10:08:43