Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Duży import rzepaku we Francji

We Francji początek bieżącego sezonu 2010/11 cechował wzrost przerobu rzepaku z 1,3 do 1,4 mln ton (w okresie od lipca do października 2010 roku) wobec analogicznego okresu rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 21-01-2011, 09:48

Wzrost zapotrzebowania na import był odpowiedzią 15 proc. spadek produkcji do około 4,8 mln ton.

W całym sezonie 2010/11 przewidywany jest rekordowy import rzepaku na poziomie około 1 mln ton (+82 proc.), jednak niedobory na rynku spowodują spadek poziomu przerobu w drugiej połowie bieżącego sezonu tj. od stycznia do czerwca br. wobec analogicznego okresu rok wcześniej.

© Portal Spożywczy 2019-09-16 10:50:43