Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Na Kaszubach powstaje nowy regionalny browar

W kaszubskiej miejscowości Szymbark powstanie regionalny mini browar. Pomysłodawca projektu sprowadził z Austrii i Niemiec niezbędny sprzęt, a pierwsze piwo ma być gotowe już w połowie maja 2011 roku.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 03-02-2011, 12:46

Jak podają lokalne media, warzenie piwa w Szymbarku odbywać się będzie zgodnie z tradycją i na oczach turystów, a receptury nawiązywać będą do dawnych trunków produkowanych w regionie. Sztandarowym produktem ma być "kartuski mnich", nawiązujący do słynnych trunków warzonych w Zakonie Kartuzów. W planach jest także specjalne piwo o smaku truskawki.

Projekt jest dziełem Daniela Czapiewskiego, właściciela Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. Ponoć ma już nazwę na browar, ale na razie nie chcą jeszcze zdradzać szczegółów mediom. W planach jest także organizacja dorocznej imprezy piwnej.

Nowy browar zapewne chce wykorzystać modę na regionalne piwa, które podbijają serca Polaków. Na popularności zyskują lokalne marki, których właściciele zanotowali w 2010 roku wzrosty sprzedaży (niektórzy nawet ponad 50- proc.). Z drugiej strony - jak twierdzą ekperci - na tym rynku panuje coraz większa konkurencja - małe browary chcą wykorzystać sprzyjające warunki wprowadzając na rynek coraz to nowe produkty i zwiększając moce produkcyjne.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 09:19:37