Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Z powodu drożejącej żywności Polacy popędzą do dyskontów?

Analitycy prognozują, że w najbliższym czasie nie ma co liczyć na obniżki cen żywności, które właśnie osiągają rekordowy w historii poziom. A Polacy szukając oszczędności wybiorą zakupy w dyskontach, na targowiskach i zrezygnują z jedzenia w lokalach - podaje Gazeta Wyborcza.


Autor: Gazeta Wyborcza
Data: 04-02-2011, 08:17

Największym czarnowidzem jest Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności skupiającej dwie trzecie firm z branży. - Era taniej żywności się skończyła. Teraz możemy się spodziewać kilkunastu lat podwyżek cen - wieszczy.

Polacy na jedzenie wydają średnio niespełna jedną czwartą. Nie znaczy to jednak, że skutków drożejącej żywności nie odczujemy. Wytwórcy makaronów tuż po Nowym Roku zapowiadali, że będą musieli podnieść ceny o 25 proc., bo o tyle zdrożała mąka. Piekarze zapowiadają jeszcze większe podwyżki cen chleba - zdaniem Kazimierza Czekaja z Krakowa bochenek, który w poprzednie wakacje kosztował 2,5 zł, w te osiągnie nawet 5 zł!

Zdaniem Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej będziemy chcieli realnie wydawać na jedzenie tyle samo. A więc zamiast drożejącego masła sięgniemy po margarynę, zrezygnujemy z ananasów i innych frykasów. - Do tego będziemy unikać jedzenia poza domem, samemu lepić pierogi czy smażyć naleśniki, zamiast kupować gotowe, po zakupy wyprawiać się do marketów, dyskontów i na targowiska - wymienia.

Jeśli pogoda w tym roku będzie sprzyjała rolnictwu, to zdaniem Marty Skrzypczyk z BGŻ możemy liczyć na pierwsze spadki cen żywności dopiero w drugim półroczu.

© Portal Spożywczy 2019-07-19 07:44:11