Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ukraina owocowo-warzywnym potentatem w imporcie

W minionym roku import owoców i warzyw świeżych na Ukrainie wzrósł w stosunku do 2005 roku o 77 proc. w ujęciu ilościowym i aż ponad czterokrotnie w ujęciu wartościowym osiągając w minionym roku wartość ponad 860 mln USD - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podstawie fresk-market.pl, obliczenia własne
Data: 09-02-2011, 12:22

W okresie omawianych pięciu lat największy wzrost odnotował import warzyw - tu szczególnie ziemniaków, kapusty, cebuli oraz marchwi, pomidorów i ogórków.

W sumie w całym minionym roku Ukraińcy sprowadzili około 190 tys. ton tych warzyw, czyli o ponad osiemnastokrotnie więcej niż w roku 2005. W analogicznym okresie ostatnich pięciu lat import owoców takich jak jabłka, gruszki oraz owoców pestkowych jak wiśnie, morele oraz
czereśnie wzrósł prawie pięciokrotnie do wielkości 210 tys. ton w roku 2010.

W roku 2005 łączny wolumen eksportu świeżych owoców z Polski na Ukrainę wynosił niecałe 37 tys. ton, a warzyw świeżych odpowiednio 2,2 tys. ton. W pierwszych jedenastu miesiącach 2010 roku wielkości te wyglądy następująco - eksport z Polski wszystkich owoców świeżych 246,5 tys. ton, a warzyw świeżych niecałe 67 tys. ton.

Ze wspomnianej wielkości ponad 246 tys. ton wyeksportowanych w tym kierunku w okresie od stycznia do końca listopada owoców ponad 187 tys. ton stanowiły same tylko jabłka, a w przypadku warzyw dominowały dostawy cebuli - ponad 22 tys. ton, marchwi - 16,2 tys. ton oraz kapusty - 11,2 tys. ton.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 14:28:36