Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rośnie rynek wędlin tradycyjnych

Spośród kategorii wędlin premium zdecydowanie najszybciej rośnie rynek wyrobów tradycyjnych i regionalnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.


Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 23-02-2011, 12:08

Zdaniem Janusza Rodziewicza obecna koniunktura jest związana z chęcią powrotu (zwłaszcza starszego pokolenia) do tzw. smaków dzieciństwa. - Z drugiej strony popularność tego typu wędlin wynika z rosnącej świadomości konsumenckiej - mówi prezes SRW RP. - W tym przypadku takich wyborów dokonują zwłaszcza młodzi, wyedukowani ludzie, bardzo często rodzice małych dzieci, którym chcą zapewnić pożywienie o najlepszych walorach jakościowych i smakowych - zaznacza. 

To także ta grupa konsumentów oraz osoby cierpiące na różne schorzenia, wymagające specjalnej diety, są klientami sklepów oferujących ekożywność. - Sięgają oni także po produkty prozdrowotne. Tych konsumentów powoli i systematycznie przybywa - zauważa Rodziewicz.

Dodaje, że produkty koszerne, funkcjonalne i prozdrowotne są w Polsce nadal niszowe. - Jednak coraz więcej firm mięsnych, które dbają o zaspokojenie wszystkich potrzeb swoich klientów, ma takie wyroby w swojej ofercie - akcentuje.

© Portal Spożywczy 2019-09-17 04:32:31