Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Producenci cukru mogą mieć problem z utrzymaniem rentowności

Firma handlowa Czarnikow szacuje, że w sezonie 2013/14 produkcja cukru na świecie spadnie o 2 proc. do 182,8 mln ton, a konsumpcja zwiększy się w zbliżonym tempie do 177,9 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją wyniesie więc 4,9 mln ton i będzie o ponad połowę mniejsza w relacji rocznej - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 06-07-2013, 09:47

Spadek produkcji cukru spowodowany jest przede wszystkim oczekiwanym ograniczeniem upraw buraków cukrowych w Rosji, a także za sprawą mniejszej produkcji w UE.

Toby Cohen z Czarnikowa oczekuje, że 2013 rok będzie trudny dla producentów cukru na świecie, bo będą musieli pogodzić się z zyskami, które mogą nie pokryć kosztów produkcji. Może to negatywnie odbić się zwłaszcza na sektorze przemysłowym, a także prowadzić do opóźnień w rozliczeniach z plantatorami.

Według szacunków firmy Czarnikow sezon 2013/14 będzie trzecim z rzędu, który będzie charakteryzować wyższa bieżąca produkcja niż konsumpcja cukru. Mimo, że nadwyżka znacząco spadnie, to i tak taka prognoza przemawia za dalszym spadkiem cen cukru.

© Portal Spożywczy 2019-05-26 21:33:28