Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Sfinks Polska w 2014 r. chce zwiększyć liczbę restauracji

Sfinks Polska, prowadząca m.in. sieć restauracji Sphinx, ocenia, że w przyszłym roku liczba jej restauracji się zwiększy i spółka będzie otwierała więcej lokali niż zamykała czy restrukturyzowała - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Sylwester Cacek, prezes spółki.


Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 11-07-2013, 14:39
Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska

- Po restrukturyzacji Sfinks będzie się musiał szybciej rozwijać, a restrukturyzację właśnie kończymy. Jesteśmy na etapie, w którym myślimy, że sieć w końcu zacznie rosnąć - powiedział Cacek.

- Do tej pory zamykaliśmy tyle samo restauracji co otwieraliśmy i myślę, że w przyszłym roku można się spodziewać wzrostu sieci. Myślę, że w tym roku będzie jeszcze podobnie jak w poprzednich latach, natomiast w przyszłym powinniśmy już więcej otwierać niż restrukturyzować czy zamykać - dodał.

- I dla mnie to jest ten koniec restrukturyzacji, jeśli sieć zaczyna przyrastać i jest rentowna, a nie utrzymuje rentowność w ramach tej samej liczby restauracji - powiedział również Cacek.

Sfinks, który działa w branży gastronomicznej, w 2012 roku zamknął 15 lokali, a otworzył 10.

Spółka zajmuje się organizacją i zarządzaniem trzema sieciami restauracji - Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło. Sieci działają w modelu franczyzowym.

Sieć restauracji Sphinx jest jedną z największych w Polsce siecią restauracji typu casual dining, czyli z pełną obsługą kelnerską. Obecnie w ramach tej sieci działa blisko 100 restauracji zlokalizowanych głównie w dużych oraz średnich miastach Polski, a także na Węgrzech.

Kolejną siecią zarządzaną przez Sfinks Polska jest WOOK, którą tworzy siedem lokali oferujących dania kuchni azjatyckiej. Sfinks Polska zarządza także siecią Chłopskie Jadło, w ramach której działa 10 restauracji.

© Portal Spożywczy 2019-05-19 11:25:55