Forum od 1 do 5 z 5
Poprzednie |
Następne
nomijas 28-09-2009, 10:28
Czytam i nie wierzę, te GUS-owskie bzdury, skąd oni je biorą, może przyłączyli nam jeszcze któreś z państw ościennych, nie mam pojęcia, ale sam osobiście nie spotkałem jeszcze rolnika który by się pochwalił lepszymi plonami niż w roku poprzednim. Jeżelil czytamy fora rolnicze to 8 na 10 rolników mówi o niższych plonach. Sam prowadzę duże gospodarstwo i zboża ozime ok. 15% niższe plony r/r zboża jare ok 20% mniej r/r. Jedynie rzepak to jakieś 4-5% mniej ale też mniej. Więc poczekajmy do nowego roku i wtedy około lutego-kwietnia wyjdzie ilo to my w rzeczywistości mamy zbóż i jestem na 90% pewien że nastąpi wielkie zdziwienie, CO SIĘ STAŁO ZE ZBOŻEM, MIAŁO BYĆ TAK DUŻO A TU BRAKI..., pozdrawiam
MB 28-09-2009, 08:18
Można zrozumieć 200-300 tys ton przy tej możliwości oceny ale 4 mln. Ktoś sobie robi jaja z czytelników i korzystających z tych zestawień. Jak można dokonać tak różnych ocen zbiorów. W każdej normalnej firmie takiego autora wywalono by na pysk z pracy. Nie wiem kto popełnia tak duży błąd czy GUS, czy Federacja nie ważne, chodzi o sam fakt upublicznania bzdur.
Kiedyś na szkoleniu w IEiGŻ powiedziano jak spytałem się o właśnie tego typu róznice że dla nich 10% błedu jest dopuszczalne. Niestety autor wypowiedzi (nie będę przytaczał nazwiska) nie ma pojęcia co mówi przecież te 10% to jest być albo nie być na rynku zbożowym w sensie cen, zachowań sprzedających, kupujących, a dla nich zwykły bład statystyczny.
Farmin 26-09-2009, 05:18
GUS jest potrzebny , cwaniakom prowadzącym skup zbóż.
Poczekamy do wiosny.
Zgaduj zgadula 25-09-2009, 10:57
Nie wiem na jakich danych chce się oprzeć Pan Prezes, ale GUS to mało wiarygodna instytucja, wystarczy zestawiać ich prognozy i dane tzw. przedwynikowe i ostateczne, aby zwątpić w sens statystyki państwowej. Nie lepszy w tej kwestii jest Instytut Ekonomiki Rolnictwa ze swoimi pożal się Boże analitykami. Dno.
czytelnik 25-09-2009, 09:23
Brawo
Po raz pierwszy w pełni zgadzam sie z opinią Pana Prezesa.
Rzeczoznawcy z GUS-u to darmozjady, którzy kompletnie się skompromitowali !!!!!!
Myślę, że wielu z nich nawet nie wie co to żniwa, a jak im pokażesz pszenicę, to powiedzą że to żyto.
Ja bym sie pod ziemię zapadł. Proponuję rozwiązać tą instytucję
Forum od 1 do 5 z 5
Poprzednie |
Następne