Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Anna Patrzałek, dietetyk: Wywiad na temat sklepików szkolnych

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-09-2016, 13:06
Anna Patrzałek, dietetyk: Wywiad na temat sklepików szkolnych
Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty", fot. dylematymamyitaty.pl

O powrocie drożdżówek i solniczek do szkół, kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci oraz odmiennych oczekiwaniach rodziców, polityków i producentów żywności rozmawiamy z Anną Patrzałek, dietetyczką i autorką bloga "Dylematy mamy i taty".

Jak ocenia pani wykreślenie pieczywa mrożonego z listy dozwolonych produktów w sklepikach szkolnych? Producenci tego rodzaju pieczywa podkreślają, że mrożenie jest naturalnym procesem przechowywania żywności.

Mrożenie jest naturalnym procesem przechowywania żywności, to prawda. Trudno jednak nie zauważyć, że ciasto leżakujące kilka miesięcy przed upieczeniem to już nie to samo co świeże pieczywo. Bardzo często nie wiemy gdzie, bo często nie w Polsce, i z czego została wytworzona ta mrożona masa. Jakość takich produktów znacznie odbiega od tych rzeczywiście świeżych. Produkcja takiego pieczywa odbywa się inaczej, a w składzie znajdziemy nie tylko naturalne składniki, ale też konserwanty i sztuczne ulepszacze.

Jednym z argumentów przeciwko poprzedniemu brzmieniu rozporządzenia jest popularne wśród części rodziców stwierdzenie, że "zdrowe jedzenie nie smakuje dzieciom" i stąd bierze się potrzeba dosalania, dosładzania itp. Może zatem poluzowanie reguł żywienia dzieci w szkołach to po prostu odpowiedź na określone oczekiwania ze strony części rodziców? Czy rewolucja w szkolnym żywieniu to jedyny sposób na uzdrowienie sytuacji?

Rzeczywiście część rodziców zupełnie nie widzi problemu w tym, co jedzą dzieci, ważne, że jedzą. Żyjemy w wolnym kraju, zatem nie możemy nakazać rodzicom jak żywić dzieci. Jedyne co możemy i powinniśmy robić to edukować. Dane UNICEF pokazały, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Leczenie powikłań otyłości oraz chorób dietozależnych pochłania największą część budżetu na opiekę zdrowotną i to trzeba zmienić. Najprościej wpłynąć jakość żywienia zbiorowego i tu można efektywnie wpływać na nawyki żywieniowe dzieci.

Potrzeba dosładzania bierze się stąd, że słodzimy na potęgę już najmłodszym dzieciom, by zjadły więcej, lub zwyczajnie wydaje nam się, że inaczej im nie posmakuje. Przemysł spożywczy dla niemowląt nie pomaga. Skład kaszek opisanych jako „od czwartego miesiąca” jest często dramatyczny. Czysta słodycz. Nie jest to niestety naturalna słodycz mleka, do której dziecko jest przyzwyczajone i którą lubi. A więc cukier, od pierwszej łyżeczki. Później sięgamy po kolejne cukrowe jogurty, owocowe jedynie z nazwy, poimy dziecko sokiem, bo smakuje bardziej niż woda. Nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do mocno słodkiego smaku i inny jest po latach trudny do zaakceptowania. Jednak da się to zmienić.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH