Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gantner, PFPŻ, o reformulacji produktów: Wyznaczanie takich celów nie może być rewolucyjne, a ewolucyjne

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2017, 11:16
Gantner, PFPŻ, o reformulacji produktów: Wyznaczanie takich celów nie może być rewolucyjne, a ewolucyjne
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej federacji Producentów Żywności, fot. PFPŻ

W minionym tygodniu IŻŻ oraz organizacje branżowe podpisały „List intencyjny na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce”. Na chwilę obecną w projekt zaangażowały się takie instytucje jak wspomniany Instytut Żywności i Żywienia oraz Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), POLBISCO – Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD) oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu.

O projekcie, jego celach i współpracy pomiędzy poszczególnymi instytucjami porozmawialiśmy z Andrzejem Gantnerem, dyrektorem generalnym i członkiem zarządu PFPŻ ZP.

Jak ważne jest podpisanie porozumienia dla wspomnianych instytucji i samych konsumentów?

Jest to bardzo ważne wydarzenie, ponieważ dotychczas poszczególne organizacje prowadziły swoje działania w zakresie poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. Natomiast dzisiaj (5 grudnia 2017 przyp. red.) udało nam się zawiązać bardzo szeroką koalicję, która rozpocznie prowadzenie skoordynowanych działań w tym zakresie. Cieszy nas, że objęła ona nie tylko firmy związane z przetwórstwem żywności, ale także dużą dystrybucję oraz HoReCę. To oznacza, że cały biznes żywnościowy podchodzi bardzo poważnie do tego tematu. Naukowym filarem całego projektu jest Instytut Żywności i Żywienia. Gwarantuje to, że jakiekolwiek wyznaczymy sobie cele i wskaźniki do osiągnięcia, będą one dopasowane do preferencji i potrzeb konsumentów w Polsce. Także podpisanie porozumienia o współpracy jest bardzo ważne, jeśli chodzi o prewencję nadwagi i otyłości w polskim społeczeństwie. 

Na czym będzie polegała reformulacja poszczególnych produktów?

Jest to wieloetapowy proces. Zaczniemy od tego, że powołamy grupy robocze, które zajmą się poszczególnymi kategoriami produktów żywnościowych. Grupy robocze określą, jak w poszczególnych kategoriach mają wyglądać składniki czy np. powinny być podwyższone czy obniżone. Jakich produktów to dotyczy. Jakie będą cele reformulacyjne ustawione i w jakim czasie będą one realizowane. Zobowiązania zostaną określone przy uwzględnieniu aktualnych wyników badań Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących wzorców spożycia poszczególnych grup produktów żywnościowych przez polskich konsumentów oraz zaleceń żywieniowych, zatem IŻŻ ma w tym momencie najważniejszą rolę. Jak uda nam się to wszystko zatwierdzić, przejdziemy do wdrożenia. Wszystkie firmy i organizacje, których mam nadzieję, że w najbliższym pół roku będzie coraz więcej, przystąpią do realizacji tych założeń. Trzeba wyznaczyć realistyczne cele tam, gdzie to jest możliwe. Musimy pamiętać o tym, że dużo firm w Polsce już dokonało zmian i pewnych reformulacji. I to, co my sobie zakładamy, musi uwzględnić dotychczasowe działania tych firm. Cieszy nas szeroka współpraca biznesu, która pozwoli nam wypracować ogólnorynkowe rozwiązania ukierunkowane na poprawę jakości żywienia, a wszelkie założenia powstałe wspólnie z IŻŻ i innymi interesariuszami zrealizować realistycznie, a zarazem efektywnie, jeśli chodzi chociażby o obniżenie poboru energii w żywności w diecie Polaków. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 184) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.