Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Handel

JARS: Stawiamy na europejskie standardy bezpieczeństwa żywności

O normach bezpieczeństwa żywności, budowaniu zaufania konsumentów i wpływie nowych technologii na produkcję żywności z Mateuszem Kirzyńskim, wiceprezesem firmy JARS rozmawia Albert Katana, dziennikarz portalspozywczy.pl.

JARS: Stawiamy na europejskie standardy bezpieczeństwa żywności
fot. Mateusz Kirzyński

Autor: prezentacja JARS
Data: 27-09-2018, 11:47

Czy prawo w wystarczającym stopniu chroni zdrowie konsumentów?

Polska, przystępując do Unii Europejskiej, zdecydowała się na przyjęcie regulacji prawnych wspólnych dla wszystkich krajów członkowskich. Celem takiego podejścia jest ułatwienie handlu na Wspólnym Rynku UE i zapewnienie, że na terenie każdego państwa członkowskiego obowiązują identyczne normy co do jakości i bezpieczeństwa żywności. Celem polityki bezpieczeństwa żywności jest zagwarantowanie wszystkim obywatelom Unii Europejskiej najwyższego poziomu funkcjonowania sektora żywnościowego, co przekłada się na produkcję bezpiecznej żywności o wysokim standardzie jakościowym. Przemysł spożywczy jest największym sektorem pod względem zatrudnienia i wytwarzania w Europie, pracuje w nim niemal 50 mln osób i dostarcza on europejskiej gospodarce ok. 750 mld euro. Musi on działać na sprecyzowanych, jasnych i bezpiecznych warunkach, ponieważ każdy problem czy błąd jakościowy może przynieść istotne konsekwencje w różnych krajach i grupach konsumentów. Przepisy chronią zdrowie w całym łańcuchu rolno-spożywczym od początkowego etapu produkcji do konsumpcji przez konsumenta (zgodnie z zasadą „od pola do stołu”). Tym samym przepisy narzucają kontrole, jednocześnie zapobiegając skażeniu, promując higienę żywności i rozpowszechniając tematykę żywienia, zdrowia i dobrostanu zwierząt i roślin. Dzięki tym przepisom konsumenci na terenie UE są chronieni jednymi z najbardziej restrykcyjnych norm na całym świecie.

Niestety, mają miejsce przypadki, gdzie producenci stosują nierzetelne praktyki, wprowadzając inny skład danego produktu na poszczególne rynki. Obecnie na szczeblu UE prowadzone są prace zmierzające do zapewnienia sytuacji, w której w każdym państwie członkowskim będą dystrybuowane produkty zawierające takie same surowce.

W świetle już funkcjonujących regulacji, każda wpadka jakościowa z produkcją żywności oznacza dla producentów ogromne problemy w ich reputacji i wizerunku. Jest to wynikiem szerokiej świadomości i wrażliwości konsumentów, reagujących gwałtownie na tego typu sytuacje. W branży spożywczej funkcjonują uniwersalne systemy jakości (tj. HACCP/ISO 22000, GMP, GHP, IFS Food, BRC Food, ISO) których wdrożenie jest dowodem na dbałość o jakość wytwarzanych produktów. Przykładem takiego podejścia jest np. kontrola salmonelli w firmach drobiarskich od 2007 do 2011 r., w efekcie czego liczba zatruć S.Enteritidis spadła o ok. 60%.

więcej informacji:

Jars RSS ALERT    /    Mateusz Kirzyński RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.82.24.132
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.