Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marka Folwark świętuje Dzień Polskiej Żywności

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Kotaniec
  • Data: 24-08-2015, 15:22

Polacy coraz bardziej doceniają lokalne produkty - od odzieży, kosmetyków, po polską żywność i produkty spożywcze. Nad Wisłą zapanowała moda na konsumpcję tego co rodzime i to właśnie naprzeciw temu trendowi wychodzi ogólnopolski program promocyjny organizatorów godła "Doceń Polskie", ustanawiając 25 sierpnia Dniem Polskiej Żywności. W tym roku przypada on po raz trzeci.

Przy całej fascynacji Polaków kuchniami świata, zauważalna jest tendencja powrotu do tego, co rodzime. Doceniamy jakość, smak i dobrze skomponowane receptury rodzimych produktów. Pomidory wybieramy polskie, a nie hiszpańskie, ponieważ bardziej zachęcają smakiem i zapachem. Sięgamy po czosnek polski, nie chiński. Chętnie kupujemy polską, a nie argentyńską wołowinę. Dzień 25 sierpnia to idealna okazja do celebrowania lokalnej kuchni, dzielenia się przepisami, a przede wszystkim - odkrywania smaków polskiej kuchni na nowo. Data wydarzenia nie jest przypadkowa - koniec sierpnia to czas dożynek, a na straganach królują świeże, lokalne owoce i warzywa. Do akcji włączyli się również blogerzy kulinarni, którzy planują udowodnić, że rodzima, polska kuchnia jest pełna tradycji i smaku.

- Tradycyjna polska kuchnia jest otwarta na nowe smaki i Polacy chętnie to wykorzystują - uważa Robert Rajewski z restauracji Endorfina Foksal - Potrzebują nowych pomysłów na dania, które zaspokoją ich głód ciekawości i kreatywności kulinarnej. Inspiracji szukają zarówno w popularnych restauracjach, jak i w Internecie, na wszelkiego rodzaju blogach i stronach z przepisami. Implementując te przepisy w naszych domach, coraz częściej wykorzystujemy polskie produkty. Z badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie PEMI w 2014 r. wynika, że dla połowy Polaków istotny jest kraj pochodzenia produktu i są skłonni zapłacić więcej, jeśli ten kraj to Polska. Dla porównania w 2005 r. informacja o pochodzeniu produktu ważna była tylko dla 5% naszych rodaków (badania agencji Demo Effective Launching - przypis red.).

- Polscy konsumenci eksperymentują w kuchni nadając tradycyjnym polskim potrawom nowy smak. Proponujemy konsumentom sosy i dressingi ze starannie dobranych składników, stworzone na bazie unikalnych receptur w naszej rodzinnej firmie, które można wykorzystywać na różne sposoby urozmaicając tym samym codzienne menu - mówi Łukasz Kotaniec, członek zarządu Kotaniec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością s.k. producenta marki Folwark. - Sos czosnkowy Folwark został wyróżniony godłem "Doceń polskie" za wyjątkowy smak wynikający z dopracowanej do perfekcji receptury.

Inicjatywa "Doceń polskie", której autorami są organizatorzy Dnia Polskiej Żywności, ma na celu wsparcie i promocję wysokiej jakości produktów dostępnych na rodzimym rynku. Organizatorzy docenili szereg polskich przedsiębiorstw oferujących nabiał, mięso, przetwory, napoje czy gotowe dania i przekąski.

Więcej informacji:

Paulina Lipska

paulina.lipska@corepr.pl

530 979 039

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 290) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH