Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w regulacjach prawnych i opinii konsumentów

  • Autor: IRENA OZIMEK, NATALIA PRZEŹDZIECKA-CZYŻEWSKA
  • Data: 25-08-2017, 14:28

W artykule dokonano przeglądu aktów prawnych regulujących umieszczanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na opakowaniach produktów żywnościowych w Unii Europejskiej. Ponadto przedstawiono wybrane wyniki badań na temat sposobu postrzegania oświadczeń przez konsumentów.

Opakowanie jest pierwszym elementem produktu żywnościowego, z którym konsument ma kontakt i tym samym wydaje się być odpowiednim miejscem do komunikowania się z nim. W roku 2006 uchwalono Rozporządzenie nr 1924/2006 (WE) w sprawie stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w krajach Unii Europejskiej, które zawiera zharmonizowane zasady posługiwania się przez podmioty obecne na rynku oświadczeniami w odniesieniu do żywności. Zgodnie z tym aktem prawnym za oświadczenia uznaje się wszelkie komunikaty sugerujące, że produkt żywnościowy charakteryzuje się szczególnymi właściwościami.

Producenci chętnie wykorzystują oświadczenia w etykietowaniu, aby podkreślić właściwości danego produktu lub korzyści zdrowotne płynące z jego spożycia. Stosowanie tych informacji przez producentów jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy w coraz większym stopniu zauważają zależność pomiędzy dietą a zdrowiem. Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań dowodzą, że oświadczenia żywieniowe i zdrowotne mogą wpływać na postrzeganie przez konsumentów poszczególnych cech produktu, a także ogólnej oceny jego jakości, brak jednak jednoznacznych danych, że umieszczenie oświadczeń skłoni konsumentów do wyboru produktów korzystniejszych dla zdrowia. Kluczowym zagadnieniem jest również problem interpretacji i rozumienia treści oświadczeń przez konsumentów.

Wprowadzenie

Środki spożywcze coraz częściej są etykietowane i reklamowane przy wykorzystaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, które producenci podają na zasadzie dobrowolności. Już w roku 2009 w ramach ogólnoeuropejskiego badania oszacowano, że na polskim rynku oświadczeniami żywieniowymi było opatrzone ok. 15 % produktów, a zdrowotnymi - 5 % [33].

Umożliwienie konsumentom identyfikacji produktu żywnościowego oraz dokonywanie wyborów zaspokajających ich indywidualne potrzeby żywieniowe stanowi jedno z najistotniejszych wymagań przepisów prawa żywnościowego. Wzrastająca świadomość konsumentów na temat zależności pomiędzy zdrowiem a żywnością skutkuje ich zainteresowaniem etykietami, w szczególności informacjami żywieniowymi [14].

Celem niniejszej pracy było dokonanie przeglądu stanu prawnego dotyczącego oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w Unii Europejskiej oraz przedstawienie wybranych wyników badań na temat postrzegania przez konsumentów oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Karina 03-10-2017, 08:07:
Świetna dawka informacji o dodatkach jest w aplikacji "E-dodatki do żywności", do pobrania z Google :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH