REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przemiany i tendencje w przemyśle spożywczym

  • www.wdp.com.pl
  • Autor: Ważenie - Dozowanie - Pakowanie
  • Data: 16-07-2009, 11:18

Przemysł spożywczy to najbardziej rozpowszechniona i silnie zróżnicowana gałąź przemysłu przetwórczego. Wyróżnia się kilkanaście branż przemysłu spożywczego, z których najważniejsze to: przemysł młynarski; mięsny; rybny, rozwinięty w państwach z dostępem do morza; przemysł mleczarski - obejmujący produkcję mleka spożywczego, masła, śmietany, serów itp.; przemysł cukrowniczy i cukierniczy; przemysł olejarsko-tłuszczowy - związany, gdzie potentatami są głównie kraje śródziemnomorskie; przemysł tytoniów i napojów alkoholowych.

REKLAMA

Bilans koniunktury gospodarczej w przemyśle spożywczym

W 2008 roku ING Bank Śląski opublikował raport na temat przemysłu spożywczego w Polsce, z którego wynika, że branża ta w pełni wykorzystała możliwości związane z otwarciem rynków unijnych i dobrą koniunkturą gospodarczą.

Dokonano bardzo wielu gruntownych modernizacji zakładów dzięki wsparciu finansowemu z funduszy unijnych. Od 2004 roku dynamicznie wzrastał eksport i bardzo poprawiły się wyniki finansowe przedsiębiorstw.

Renata Dutkiewicz, dyrektor zarządzająca sektorem spożywczym w ING Banku, oceniła, że przemysł spożywczy w Polsce skorzystał na wejściu do Unii Europejskiej, ponieważ blisko dwie trzecie firm odczuło w ciągu ostatnich czterech lat poprawę swojej sytuacji ekonomicznej.

Wnioski wspomnianego raportu wskazują jednoznacznie, iż w przemyśle spożywczym po kilkuletnim zastoju odnotowano ożywienie gospodarcze, które objęło wszystkie główne działy przemysłu spożywczego. Szacunki opracowania podają 34-proc. wzrost produktu krajowego brutto w latach 2003-2008 oraz 44-proc. wzrost przemysłowej produkcji żywności, napojów i wyrobów tytoniowych. Największy wzrost produkcji nastąpił w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego oraz we wszystkich głównych działach wtórnego przetwórstwa żywności i produkcji napojów, głównie tych zorientowanych na rynki zagraniczne. Produkcja biopaliw spowodowała natomiast gwałtowny rozwój przetwórstwa rolno-spożywczego na potrzeby tego sektora. Spowolnieniu uległa natomiast produkcja w działach objętych systemem unijnego kwotowania. Dynamika wzrostu produkcji rolnej była kilkakrotnie mniejsza niż produkcji przemysłu spożywczego. Nastąpił wyraźny rozwój działu przetwórstwa żywności.

Trendy rozwojowe przemysłu spożywczego w Polsce zaznaczyły się również w rozlicznych inwestycjach wprowadzonych w przedsiębiorstwach tego sektora. Wartość inwestycji przekroczyła 7 mld zł rocznie i realnie stałą się ona o ok. 50% wyższa niż w latach 2000-2002.

W ich rezultacie polski przemysł spożywczy jest uznawany za jeden z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się w całej poszerzonej UE. Polska zajęła szóstą pozycję (pod względem wartości) producenta żywości w Unii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH