REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wojna z kaloriami

  • Autor: Paulina Mroziak, Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 27-10-2015, 15:58
Wojna z kaloriami

Przemysł spożywczy, obwiniany za postępującą epidemię nadwagi i otyłości, postanowił uruchomić szereg inicjatyw w walce z tym zjawiskiem. Wpływa to już nie tylko na segment produktów "fit", ale na cały rynek żywności i handlu.

REKLAMA

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych, w przypadku dorosłych właściwie już można mówić o epidemii otyłości. 6 4 proc. Polaków i ponad 49 proc. Polek waży za dużo. - Ludzie nadal nie postrzegają otyłości jako choroby, r aczej jako p roblem e stetyczny. A to j est c horoba, i co więcej, prowadzi do rozwoju szeregu innych groźnych metabolicznych chorób: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i około 80 innych - tłumaczy prof. Joanna Wyka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Otyłość to poważne wyzwanie, z którym firmom spożywczym przyjdzie się mierzyć w nadchodzących latach. Nie tylko w kontekście zagrożenia dla zdrowia i życia potencjalnych konsumentów, ale także niezwykle popularnych obecnie trendów prozdrowotnych i mody na zdrową, ekologiczną żywność.

Przyjemność vs. umiar

- Otyłość jest jedną z chorób cywilizacyjnych, którą przemysł spożywczy dostrzega, i na którą reaguje. W pewnym sensie firmy czują się odpowiedzialne za ten problem, ponieważ otyłość jest konsekwencją zmian w sposobie odżywiania się - mówi Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus, która jest producentem dodatków do żywności.

Jednak, jak podkreśla Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, przemysł spożywczy może być częścią - poprzez swoje działania - rozwiązania problemu nadwagi i otyłości w Polsce, jednak nie może być jedynym rozwiązaniem w tym zakresie. - Żaden produkt funkcjonujący na rynku nie może być szkodliwy czy też niezdrowy sam w sobie.

Natomiast szkodliwe i niezdrowe mogą być nawyki żywieniowe i związany z nimi styl życia. Aby przeciwdziałać otyłości, konieczna jest przede wszystkim edukacja dotycząca roli zbilansowanej diety i umożliwiająca dokonywanie przez konsumentów racjonalnych wyborów żywieniowych. Odpowiedzialność za własne zdrowie i umiar w spożywaniu każdego rodzaju żywności to niewątpliwie ważny element prewencji nadwagi i otyłości. Istnieje wiele grup produktów żywnościowych, które są tylko dodatkiem do codziennej diety, spożywanym głównie dla przyjemności. Spożywanie ich w nadmiarze, przy jednoczesnym braku aktywności fizycznej, nie jest zalecane żywieniowo i może być powodem nadwagi i otyłości.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AnitaMONROY, Wwa 28-10-2015, 16:45:
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH