Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Andrzej Wojciechowicz: Pojęcie „zdrowa żywność” może być nadużywane

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2016, 10:49
Andrzej Wojciechowicz: Pojęcie „zdrowa żywność” może być nadużywane
Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting. Fot. PTWP

Koncentracja na zdrowotnych aspektach kupowanych produktów jest ostatnio jednym z widocznych trendów konsumenckich. Producenci i sieci handlowe odpowiadają na ten trend i promują produkty, określane jako "zdrowe". – Pojęcie zdrowej żywności jest bardzo ambiwalentne. Bo cóż to znaczy zdrowa żywność? Taka, która przyczynia się do poprawy zdrowia czy też ta, która po prostu nie wywiera szkodliwego wpływu na nasze samopoczucie i zaspokaja potrzeby egzystencjalne naszego organizmu – mówi dla serwisu portalspozywczy.pl Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting.

– Z punku widzenia konsumenta, zdrowa żywność kojarzy się z dobrym smakiem, poczuciem bezpieczeństwa i samorealizacji w zakresie poprawnego odżywiania. To właśnie te behawioralne cechy wykorzystują sprzedawcy i producenci dla promowania swojego wizerunku – mówi dla serwisu portalspozywczy.pl Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting.  

Dodaje, że w ostatnich latach trend ten został wzmocniony na fali dążenia do perfekcyjnego wyglądu, sylwetki oraz bycia fit.   

Czy pojęcie to jest nadużywane przez producentów i dystrybutorów? 

– Zapewne tak, bo jak zwykle w takich przypadkach bywa, jeżeli pojawia się nowa moda, fala zapotrzebowania, to trzeba na nią odpowiedzieć jak najszerzej. Nie zawsze w zgodzie z jej imperatywami – tłumaczy Andrzej Wojciechowicz. 

Podkreśla, że świadomi konsumenci, wyedukowani chociażby programami pani Katarzyny Bosackiej, potrafią odróżnić produkty zdrowe od zafałszowanych, skażonych chemicznymi dodatkami. 

– Pozostali klienci muszą polegać na dostępnych na opakowaniach informacjach o pochodzeniu produktu i widocznych certyfikatach, co nie jest łatwe, ponieważ system certyfikacji zdrowej żywności jest niejednorodny i rozproszony – mówi Andrzej Wojciechowicz. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Luk 03-06-2016, 10:55:
Nie ma takiego pojęcia jak zdrowa żywność. Zdrowo można się odżywiać, bo choć oliwa z oliwek jest zdrowa żywienie się jedynie nią zdrowia nam nie zapewni. Żywność może być odżywcza(nutritious)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH