Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Banki Żywności namawiają, by nie marnować żywności

  • Autor: pr
  • Data: 15-12-2011, 11:28

Na świecie, marnuje się jego ogromną ilość jedzenia. Wpływa to negatywnie nie tylko na ekonomię, ale również ekologię, a ponadto jest też niekorzystnie odbierane przez społeczeństwa. Potwierdzają to wyniki badania, drugiej edycji World Menu Report, zrealizowanego na zlecenie firmy Unilever Food Solutions.

Marnowanie żywności to narastający problem, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych oraz u producentów żywności. Najczęstszymi przyczynami wyrzucania produktów spożywczych są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków oraz zbyt duże zakupy.

- Przytaczając dane z naszego raportu: konsumenci na całym świecie jednoznacznie wskazali, iż są zainteresowani zagadnieniem odpadów spożywczych, gdy jedzą poza domem. Prawie 80% respondentów w krajach zachodnich wyraziło troskę w kwestii marnotrawstwa żywności w profesjonalnych kuchniach. Opinię tę podzieliło aż 87% ankietowanych w pozostałych krajach. W Polsce natomiast aż 83% respondentów zaniepokojonych było ilością jedzenia wyrzucanego do śmieci - mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.

W zapobieganiu marnowania jedzenia zarówno w domu jak i lokalu gastronomicznym mogą pomóc pozornie banalne rozwiązania, które okazują się naprawdę skuteczne.

- Na przykład odpowiednie porcje jedzenia - to jedna z najprostszych zasad. Nie warto gotować obiadu „na zapas", jeśli nie ma się pewności, że wszystko zostanie zjedzone. Kolejnym sposobem, aby zapobiec wyrzucaniu żywności są rozsądne zakupy. Idąc do sklepu wystarczy zabrać ze sobą gotową listę produktów, przygotowaną po uprzednim przeglądzie szafek kuchennych i lodówki. Kolejnym przykładem działania w celu zapobiegania marnowaniu jedzenia, jest efektywne gotowanie. To, co pozornie nadaje się jedynie do wyrzucenia do kosza na śmieci, być może da się wykorzystać do potrawy według nowego przepisu - wymienia Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Do produkcji artykułów spożywczych wykorzystuje się energię, którą powinno się oszczędzać. Przy produkcji i transporcie niebagatelna jest również ilość emitowanego dwutlenku węgla. Jeśli zatem wyrzucamy produkt niszczymy środowisko.


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH