Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Banki Żywności organizują przedświąteczną zbiórkę w sklepach

  • Autor: PAP
  • Data: 25-11-2014, 09:34

Już po raz 17. Banki Żywności organizują w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie świąteczną zbiórkę jedzenia, które zostanie przekazane najuboższym. W ostatni weekend listopada produkty włożyć będzie można do specjalnych koszy w sklepach.

Zbiórka rozpocznie się w piątek 28 listopada i potrwa do niedzieli 30 listopada.

W tegorocznej zbiórce uczestniczyć będzie ok. 51 tys. wolontariuszy w 600 miejscowościach. W akcję zaangażowanych jest 3,5 tys. sklepów, gdzie ustawione zostaną specjalnie oznaczone kosze. Będzie można do nich wkładać produkty spożywcze; trafią one na stoły osób, których niewielki domowy budżet uniemożliwia przygotowanie świątecznych posiłków.

Najbardziej potrzebne są produkty o długim terminie ważności - m.in. mąka, cukier, olej, owoce i konserwy w puszkach, makaron, ryż, kasze, dżemy. Wolontariusze liczą także na słodkości i smakołyki, np. czekoladki, z których z pewnością ucieszą się najmłodsi.

"Podczas ubiegłorocznej zbiórki zgromadziliśmy 801 571,42 kg produktów spożywczych, które przekazano do niemal 260 tys. osób ubogich" - mówi prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.

Jak podkreśla, z danych GUS wynika, że w 2013 r. aż 7,4 proc. Polaków żyło poniżej granicy skrajnego ubóstwa. "To tak, jakby całą Warszawę zamieszkiwały wyłącznie osoby żyjące za kwotę mniejszą niż 551 zł miesięcznie" - dodaje.

Borowski zastrzega jednocześnie, że znacznie więcej jest osób, które mimo że pracują, doświadczają ubóstwa. Dlatego Banki Żywności chcą zapewnić potrzebującym wsparcie w postaci produktów spożywczych, mając świadomość, że w wielu domach prezenty pozostają marzeniem, a codziennością jest wybór tego, z czego trzeba jeszcze zrezygnować.

Artykuły zebrane podczas zbiórki trafiają do magazynów Banków Żywności. Będą sortowane, ważone i liczone. Następnie zostaną przekazane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych. Pomoc dotrze m.in. do rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, chorych i bezrobotnych.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH