Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Banki Żywności radzą, jak nie marnować jedzenia w święta

  • Autor: PAP
  • Data: 17-12-2011, 08:56
Banki Żywności radzą, jak nie marnować jedzenia w święta

Zróbmy listę zakupów, przygotujmy potrawy, które lubią nasi goście, odpowiednio przechowujmy jedzenie, a to, czego nie zjemy, zamroźmy i wykorzystajmy później - Banki Żywności radzą, co robić, by nie marnować jedzenia w święta.

"Zaplanowanie zakupów i posiłków to podstawa do tego, aby po świętach przygotowane przez nas potrawy nie znalazły się w koszu. Pamiętajmy, że marnowanie jedzenia negatywnie wpływa nie tylko na nasze domowe budżety, ale również na środowisko" - przypomniał prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.

Jak przekonują Banki Żywności, aby w trakcie świąt i po nich nic się nie zmarnowało, wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Po pierwsze należy przygotować listę zakupów i posiłków, dzięki czemu kupimy tylko tyle jedzenia, ile potrzeba. Warto spisać i listę potraw, i liczbę osób, które zasiądą przy stole. Dzięki przelicznikowi proporcji, znajdującemu się na stronie www.niemarnuje.pl, łatwo można policzyć, ile danego produktu potrzeba, aby przygotować potrawę dla oczekiwanej liczby gości.

"W wielu domach obowiązuje tradycja 12 potraw wigilijnych. Tym bardziej należy pamiętać, że ich porcje muszą być zdecydowanie mniejsze niż te podczas codziennego obiadu, gdyż zwyczajnie nie będziemy w stanie ich zjeść" - podkreśliła Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii "Nie marnuj jedzenia". Dodała, że nie ma sensu szykować potraw, które nie są lubiane przez osoby zasiadające przy świątecznym stole.

Świąteczne potrawy najlepiej przygotować możliwie późno, ponieważ często zjadane są w kolejnych dniach. Po Wigilii warto oszacować, co zostało i co można wykorzystać następnego dnia. Być może okaże się, że przygotowanie obiadu w pierwszy dzień świąt nie będzie konieczne.

"Jeśli ktoś ma obawy, że na stole może czegoś zabraknąć, warto zastanowić się, które z potraw możemy przygotować na bieżąco. Wystarczy np. przygotować farsz z kapusty, którym w razie potrzeby nadziejemy pierogi, a jeśli nie będzie takiej potrzeby zużyjemy go później np. do pasztecików lub zamrozimy" - poradził kucharz Jan Kuroń wspierający kampanię "Nie marnuj jedzenia".

Aby przygotowane potrawy możliwie długo zachowały swoją świeżość należy je odpowiednio przechowywać. "Żywność niespożytą w Wigilię czy w czasie świąt przechowujmy w chłodnym miejscu. Trwałość takiej żywności można oszacować na siedem dni" - zapewniła prof. Marta Mitek z SGGW. Przypomina, że w lodówce nie przechowujemy pieczywa i ciast, z wyjątkiem tortów i ciast z kremem. Pieczywo i ciasta najszybciej czerstwieją w temperaturach od -10 do + 10 st. należy więc przechowywać je w temperaturze otoczenia, ale zabezpieczone przed wysychaniem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH