Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Będzie zakaz palenia w lokalach gastronomicznych?

  • Autor: interia.pl
  • Data: 05-11-2008, 19:05

Konfederacja Pracodawców Polskich docenia starania posłów Komisji Zdrowia, zmierzające do wprowadzenia regulacji, które zwiększyłyby ochronę osób niepalących, narażonych na szkodliwe działanie dymu tytoniowego. Takie regulacje, patrząc na doświadczenia innych krajów, nie powinny jednak zachęcać do jawnego omijania ustanowionego prawa, z drugiej strony powinny respektować zarówno prawa osób niepalących jak i palących.

Jednym z poruszanych zagadnień w ramach projektu ustawy jest palenie papierosów w lokalach gastronomiczno - rozrywkowych. Konfederacja Pracodawców Polskich uważa, że obecne regulacje w tym zakresie zawiodły, dlatego proponujemy wyraźne rozdzielenie pomieszczeń dla palących, jak i dla niepalących oraz ich wyraźne oznakowanie. Nie jest możliwe łączenie w jednym pomieszczeniu stolików dla palaczy oraz dla osób niepalących, czego efektem jest brak ochrony tych drugich przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego.

Projekt nowelizacji ustawy przewiduje też zakaz palenia w odległości 10 metrów od wejścia do m.in. punktów gastronomicznych, sklepów itp. Naszym zdaniem, zapis ten powinien być usunięty z projektu, ponieważ nie będzie można go wyegzekwować. Dodatkowo, pojawiłoby się wiele różnic interpretacyjnych odległości - np. gdzie palący byliby w odległości około 10 metrów, czy dotyczyłoby to miejsca, gdzie palący faktycznie stoi, czy też miejsca, do którego dolatuje dym itp.- Przypominamy, że uchwalanie prawa, które jest niewykonalne, szczególnie w sferze wykroczeń, należy uznać za sprzeczne z podstawowymi zasadami legislacji i społeczeństwa obywatelskiego.

Zdaniem Konfederacji Pracodawców Polskich, właściciele sami powinni decydować o tym, czy lokal jest przeznaczony dla palących czy dla niepalących. Taki lokal powinien być czytelnie oznaczony. Wówczas każdy z klientów lub pracowników mógłby świadomie wybrać czy decyduje się na obecność w lokalu, w którym można palić lub czy wybiera lokal "bez papierosa". Jest to rozwiązanie, z powodzeniem stosowane w innych krajach europejskich takich, jak np. Hiszpania. Dodatkowo, mając na uwadze ochronę osób nieletnich, KPP proponuje, aby wstęp do lokali palących miały tylko osoby pełnoletnie. Uważamy, że taka regulacja byłaby spójna z obowiązującym dziś zakazem sprzedaży wyrobów tytoniowych nieletnim. Zdaniem KPP należałoby podnieść granicę wieku osób, w których obecności nie należy palić wyrobów tytoniowych do 18 lat. Jest to wiek, który według prawa nadaje pełną zdolność do czynności prawnych, w tym do wyrażania zgody i decydowania o własnym zdrowiu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH