REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Biedronka wprowadza ofertę produktów francuskich

  • Autor: pr
  • Data: 12-06-2013, 12:54

W ramach festiwali kulinarnych z różnych stron świata Biedronka przygotowała nową ofertę produktów oraz przepisy na dania znad Sekwany. W folderze Festiwal win francuskich, obecnym w sklepach sieci od 13 czerwca do 11 lipca, dostępne będą sery, długo dojrzewające suszone wędliny oraz wina.

REKLAMA

Sery stanowią we Francji ważny element dziedzictwa kulinarnego. Bogactwo ich rodzajów i odmian znalazło odzwierciedlenie w ofercie festiwalowej zawierającej normandzki camembert w wersji aromatycznej i kremowej, miękki ser z żółtą skórką Chaussée aux Moines z regionu Loary, twardy ser wiejski Meule de Campagne, ser - przekąska z pomarańczowo-czerwoną pleśnią Snac à la française, flandryjski, lekko orzechowy ser Mimolette czy burgundzki ser w pomarańczowej skórce Rouy l'Original. Wszystkie doskonale nadają się jako propozycja podania w formie deski serów, jaką dodatkowo można wzbogacić półmiskiem wędlin. W tej roli sprawdzi się polędwica i salami bretońskie z naturalną pleśnią i aromatycznymi przyprawami.

Obok wędlin w ofercie dostępne są również mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe wraz z przepisami na potrawy z ich wykorzystaniem: kurczak po prowansalsku Poulet à la provençale, wołowina w winie Boeuf au Bordeaux, stek w pieprzu Steak au poivre, kurczak w winie Coq au Vin, a także gulasz z wieprzowiny Civet de porc. Dla amatorów lżejszych dań przygotowano propozycje musu z łososia i awokado Verrines, sałatkę nicejską z tuńczykiem Salade Niçoise, tartę lotaryńską Quiche Lorraine, zaś na deser słodkie ciasto Tarte Tatin.

Francja należy przede wszystkim do najważniejszych producentów wina na świecie. Na stronach folderu w podróż przez winiarskie regiony Francji z północy na południe, od Alzacji i Lotaryngii przez Dolinę Loary, Burgundię, Bordeaux, Prowansję aż po Langwedocję - największy region winiarski Francji, zabiera klientów Biedronki wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów Tomasz Kolecki-Majewicz, który od początku uczestniczy w procesie tworzenia oferty wina. Obok przygotowanych przez niego opisów, wybór win ułatwiają specjalne oznaczenia odnoszące się do głównych cech wina określających jego: budowę, rześkość, słodycz, taniczność i aromatyczność. Spośród ponad dwudziestu win proponowanych w tej ofercie dwa to wina medalowe, które zdobyły uznanie w konkursie francuskiego Ministerstwa Rolnictwa w trakcie tegorocznych targów w Paryżu.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH