Biedronka z nową ofertą „Dumni z tego, co nasze. Ponadczasowa kuchnia polska”
Potrawka z jelenia z powidłami, polewka cebulowo-rozmarynowa na wywarze z kaczki, stupka z pulkami, prażonka z dzika z kiełbasą jałowcową to wybrane propozycje kuchni polskiej w Biedronce. Sięgając w przeszłość aż do XVII-wiecznych przepisów sprawdziliśmy, jak Polacy jadali w przeszłości. Efektem tego jest dostępna od 5 listopada oferta „Dumni z tego, co nasze. Ponadczasowa kuchnia polska”.

- Kuchnia jest częścią naszej tożsamości. Dlatego z okazji stulecia odzyskania niepodległości postanowiliśmy sięgnąć do naszego kulinarnego dziedzictwa. Przejrzeliśmy dawne przepisy i zaadaptowaliśmy je do naszych czasów z finezją i brawurą eksperymentatorów. W naszej ofercie znalazły się zupy, dziczyzna, drób, ryby i desery. Warto wypróbować te wspaniałe przepisy w domu – mówi Dorota Wrotek-Gut, dyrektor komunikacji marketingowej sieci Biedronka.
Podróż rozpoczyna się w XVII wieku, kiedy polskie potrawy były barwne i pachnące egzotycznymi przyprawami. Kulinarni odkrywcy mogą przenieść się w wyobraźni do tamtych czasów chociażby dzięki mięsu na gulasz z jelenia (cena: 16,99 zł/300 g), tradycyjnemu miodowi wielokwiatowemu (cena: 16,99 zł/słoik 1 kg), czy stosowanym często w kuchni naszych przodków suszonym borowikom i podgrzybkom (cena: 8,99 zł/40 g). Smakosze mogą też spróbować wolno gotowanej łopatki wieprzowej z kurkami (9,99 zł/500 g).
Sto lat później Polacy zmieniają swe upodobania kulinarne: w XIX wieku jada się lżej i skromniej, nie ma miejsca na wykwintne dania. Tamte czasy przypomnieć może filet ze świeżego suma (cena: 2,99 zł/100 g) i wyborne śledzie bałtyckie (cena: 1,49 zł/100 g).
Wkrótce potem, między pierwszą a drugą wojną światową następuje powrót do dań narodowych, ze szczyptą francuskich wpływów, do czego znakomicie pasuje szynka z sarny w sosie pieczeniowym Wolno Gotowane (cena: 24,90/400 g) i świeża wątróbka z kurczaka z Krainy Mięs (cena: 2,99 zł/450 g).
PRL nie był dla polskiej kuchni czasem łatwym, pobudzał za to pomysłowość kucharzy i gospodyń domowych. Wspomnienie tego okresu znajdziemy m.in. w smaku tradycyjnych ogórków konserwowych (cena: 6,99 zł/słoik 1,9 kg) i tuszy z flądry Marinero (cena: 1,49 zł/100 g), oraz w smakowitej wuzetce, na którą zamieszczamy przepis w folderze.
Kulinarna wyprawa kończy się w Polsce XXI wieku. Dzisiejsza polska kuchnia to odważne połączenia inspiracji i stylów. Na nowoczesnych kucharzy w Biedronce czeka więc chociażby rozbratel wołowy bez kości z Krainy Mięs (cena: 2,49 zł/100 g) i tłoczony na zimno olej rydzowy (cena: 6,99 zł/250 ml), a także polskie jabłka, których smak tak dobrze znamy (cena: 1,49 zł/kg).
Nie mogło też zabraknąć przysmaków od stuleci wypiekanych na przypadający 11 listopada Dzień Świętego Marcina. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie z obowiązkowym nadzieniem z białego maku kosztować będą jedynie 4,99 zł/170 g.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.