Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Biedronka zorganizowała warsztaty kulinarno-edukacyjne dla ponad 4000 uczniów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 13-07-2016, 12:17
Biedronka zorganizowała warsztaty kulinarno-edukacyjne dla ponad 4000 uczniów
Fot. Biedronka

Ponad 4 tys. dzieci z około 70 szkół uczestniczyło w warsztatach kulinarnych
w ramach programu „Zielona Kraina”, realizowanego przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska i Green Factory Holding. W ciągu czterech miesięcy pierwszej edycji projektu młodzież ze szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu uczyła się m.in. zasad prawidłowego żywienia. Po wakacjach odbędą się warsztaty w kolejnych miastach. Patronat merytoryczny nad programem sprawuje Instytut Żywności i Żywienia.

JMP wspólnie z partnerem handlowym – firmą Green Factory Holding, producentem świeżych warzyw – powołała „zieloną koalicję”, która przygotowała cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów klas czwartych szkół podstawowych i ich nauczycieli. Celem projektu jest kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Jego pierwsza edycja była realizowana w okresie od 29 lutego do 23 czerwca br., kolejno w szkołach w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Projekt będzie kontynuowany w semestrze zimowym.

Szczególna uwaga uczestników warsztatów „Zielona Kraina” jest zwracana na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych. W trakcie spotkań z dietetykami uczniowie poznają zalety prawidłowego odżywiania. Formuła zajęć jest atrakcyjna dla młodych ludzi – są to m.in. pogadanki, a także wspólne przygotowywanie dań, których głównymi składnikami są owoce i warzywa. Młodzież poprzez gry i zabawy edukacyjne poznaje również zawód dietetyka i kucharza.

Na stronie internetowej programu www.zielona-kraina.com organizatorzy udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Pedagodzy mogą skorzystać ze skryptów zajęć lekcyjnych, które pomogą edukować uczniów w zakresie prawidłowego odżywiania się. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia, panie: Dianę Wolańską i Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Rodzice natomiast znajdą informacje o zasadach żywienia dzieci, porady dotyczące tego, jak pomóc dziecku z nadwagą oraz jak dbać o aktywność fizyczną dziecka.

Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH