REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Biedronka zorganizowała warsztaty kulinarno-edukacyjne dla ponad 4000 uczniów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 13-07-2016, 12:17
Biedronka zorganizowała warsztaty kulinarno-edukacyjne dla ponad 4000 uczniów
Fot. Biedronka

Ponad 4 tys. dzieci z około 70 szkół uczestniczyło w warsztatach kulinarnych
w ramach programu „Zielona Kraina”, realizowanego przez koalicję firm Jeronimo Martins Polska i Green Factory Holding. W ciągu czterech miesięcy pierwszej edycji projektu młodzież ze szkół w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu uczyła się m.in. zasad prawidłowego żywienia. Po wakacjach odbędą się warsztaty w kolejnych miastach. Patronat merytoryczny nad programem sprawuje Instytut Żywności i Żywienia.

REKLAMA

JMP wspólnie z partnerem handlowym – firmą Green Factory Holding, producentem świeżych warzyw – powołała „zieloną koalicję”, która przygotowała cykl warsztatów edukacji żywieniowej „Zielona Kraina” dla uczniów klas czwartych szkół podstawowych i ich nauczycieli. Celem projektu jest kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Jego pierwsza edycja była realizowana w okresie od 29 lutego do 23 czerwca br., kolejno w szkołach w Białymstoku, Kielcach, Poznaniu i Wrocławiu. Projekt będzie kontynuowany w semestrze zimowym.

Szczególna uwaga uczestników warsztatów „Zielona Kraina” jest zwracana na zalety wynikające ze zmniejszenia spożycia cukrów prostych. W trakcie spotkań z dietetykami uczniowie poznają zalety prawidłowego odżywiania. Formuła zajęć jest atrakcyjna dla młodych ludzi – są to m.in. pogadanki, a także wspólne przygotowywanie dań, których głównymi składnikami są owoce i warzywa. Młodzież poprzez gry i zabawy edukacyjne poznaje również zawód dietetyka i kucharza.

Na stronie internetowej programu www.zielona-kraina.com organizatorzy udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Pedagodzy mogą skorzystać ze skryptów zajęć lekcyjnych, które pomogą edukować uczniów w zakresie prawidłowego odżywiania się. Materiały zostały przygotowane przez dietetyczki pracujące w zespole naukowym Instytutu Żywności i Żywienia, panie: Dianę Wolańską i Hannę Stolińską-Fiedorowicz. Rodzice natomiast znajdą informacje o zasadach żywienia dzieci, porady dotyczące tego, jak pomóc dziecku z nadwagą oraz jak dbać o aktywność fizyczną dziecka.

Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych, wpisuje się też w założenia projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH