Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bohaterskie rozwiązywanie problemów z żywnością w szkołach

  • Autor: Paweł Jachowski, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-10-2015, 11:28
Bohaterskie rozwiązywanie problemów z żywnością w szkołach
Po raz pierwszy przedstawiciel rządu otwarcie przyznał, że nowe prawo wymaga poprawy, a więc jest wadliwe (fot. Shutterstock)

Polskiemu rządowi udało się bohatersko rozwiązać problem, który sam wykreował. A przynajmniej jego część. Dziś rano dowiedzieliśmy się, że do polskich szkół wrócą wkrótce drożdżówki. Minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska na antenie radia RMF FM oświadczyła, że będzie jeszcze negocjować z ministrem zdrowia Marianem Zembalą możliwość powrotu do sprzedaży kawy (innej niż zbożowa) oraz... zwiększenia zawartości soli w ziemniakach podawanych w szkolnych stołówkach.

Działania minister Kluzik-Rostkowskiej mogą oczywiście budzić uśmiech politowania, ale przede wszystkim są potwierdzeniem tego, o czym serwis portalspozywczy.pl pisał już wielokrotnie: rozporządzenie ministra zdrowia dotyczące żywności dozwolonej do sprzedaży w szkołach, precyzujące przepisy zawarte w znowelizowanej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jest fatalne i wymaga natychmiastowej zmiany. Skoro w miesiącu przedwyborczym rząd zdecydował się na korektę "reformy", którą miesiąc temu głośno się chwalił, to znaczy to, że nowe prawo rzeczywiście okazało się bublem.

Przypomnijmy, jedną z organizacji, która najgłośniej zwracała uwagę na problemy z nowymi przepisami, była Polska Federacja Producentów Żywności. - Rozporządzenie zbyt rygorystycznie określa kryteria żywieniowe dla produktów, które będą mogły być sprzedawane oraz podawane dzieciom na terenie placówek oświatowych - komentował niedawno dla serwisu portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ. Jego zdaniem kryteria te są na tyle regorystyczne, że ajenci sklepików, dzierżawcy automatów vendingowych i intendenci stołówek niejednokrotnie będą mieli problem ze znalezieniem na rynku produktów, które je spełnią. Problemem jest także szereg nieprecyzyjnych zapisów (np. brak zdefiniowania zastosowanego w rozporządzeniu pojęcia "porcji").

Dyrektor generalny PFPŻ uważa, że w rozporządzeniu brakuje przede wszystkim rozsądnego podejścia opartego na powszechnej wiedzy, że edukacja żywieniowa jest ważniejsza od zakazów, gdyż pozwala na świadome, odpowiedzialne wybory i używanie produktów żywieniowych tak, aby służyły zarówno naszemu zdrowiu, ale również mogły dostarczyć przyjemności. - W tym kontekście część zapisów rozporządzenia wydaje się wręcz absurdalna, bo jak wytłumaczyć pełnoletniemu uczniowi liceum, że może pić tylko kawę zbożową lub nie może kupić drożdżówki, albo gumy do żucia? Reakcja młodzieży na tego typu zakazy może daleko odbiegać od oczekiwań urzędników - zauważa Gantner.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH