Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża gastronomiczna szybko rośnie mimo kryzysu

  • Autor: Franchising.pl
  • Data: 28-02-2010, 17:09
Branża gastronomiczna szybko rośnie mimo kryzysu

Spowolnienie gospodarcze, obecne od prawie dwóch lat, odbiło się na koniunkturze w wielu segmentach rynku. Osławiony kryzys nie dotknął jednak, a nawet wzmocnił branżę usług gastronomicznych - podaje Franchising.pl.

Polacy coraz rzadziej jadają w domu. Ten trend jest wyraźnie widoczny w badaniach zachowań konsumentów prowadzonych przez firmę SMG/KRC.

Z każdym rokiem zwiększa się zarówno odsetek osób deklarujących, że na mieście jadają przynajmniej raz w tygodniu, jak i tych robiących to częściej. Równocześnie sama branża gastronomiczna rozwija się niezwykle szybko. Świadczy o tym wzrost zysków na poziomie około 10 proc. w 2009 r. odnotowany przez AmRest - jednego z głównych graczy na rynku restauracji szybkiej obsługi. Przy spadkach dochodów w większości innych usług - wynik ten można uznać za bardzo dobry i świadczący o doskonałym wyczuciu koniunktury przez właścicieli barów i lokali szybkiej obsługi. Wszyscy oni potrafili bowiem na przestrzeni kilku ostatnich lat doskonale przewidzieć kierunki rozwoju. Dlatego dziś, gdy wiele segmentów liczy straty, liderzy branży gastronomicznej podsumowują udany rok i już szykują się do nowych inwestycji.

Czy rynek lokali gastronomicznych jest już przepełniony? Czy nie ma już miejsca na dalszą konkurencję? Na oba pytania eksperci odpowiadają: nie. Po pierwsze, jeżeli chodzi o stołowanie się poza domem, ciągle jesteśmy w europejskiej drugiej lidze. Dla porównania - na 1 tys. Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, na Zachodzie natomiast 3 lub więcej - wynika z danych Euromonitora. Pozwala to sądzić, że w tym segmencie jeszcze długo znajdzie się miejsce dla nowych firm. Nie będą to jednak ogromne korporacje, ale przede wszystkim indywidualni przedsiębiorcy, działający w ramach sieci franczyzowych znanych i rozpoznawanych marek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Polak-Węgier 21-03-2010, 21:41:
Otwieram pierwsze na Węgrzech minidelikatesy polskie nad Balatonem


Witam, mam 26 lat jestem Węgierką, moją patronką jest święta Kinga
Z przyjemnością informuje, że otworzyłam miesiąc temu kawiarnię w Balatonlelle i przyznam całkiem nieźle się rozwija. Do obecnej działalności planuję podczepic polską cukiernię, ciastkarnię oraz polskie minidelikatesy.

W Polsce jest wiele restauracji z kuchnią węgierską - niestety u nas na Węgrzech nie ma. Dlatego hcę kultywować polskie tradycje gastronomiczne będące najlepszym wspomnieniem dla Węgrów z czasu ich pobytu w Polsce.

Dla Węgrów i setek tysięcy gości przebywających nad Balatonem będzie to szansa na nasycenie się - polskością. Można się pocieszyć, że w niedalekiej przyszłości dotrze do Balatonu także polska kuchnia. Nasyceniu się – polskością - w sensie dosłownym będzie służyła restauracja serwująca tradycyjne polskie potrawy, m.in. wspaniałą kawę, herbatę, żurek, barszcz i inne zupy, pierogi, bigosy, gołąbki, kotlety, sernik, pyszny jabłecznik, itp.

Pragnę aby mój obiekt był urządzony w polskim klimacie i promował wyłącznie tylko polskie wyroby spożywcze, meble i wyposażenia wnętrz dla setek obiektów gastronomicznych nad Balatonem.

Oczekuję od Was informacji i rzeczowych propozycji odnośnie polskich firm oferujących wyposażenie wnętrza polskiej placówki, gdzie w środku może zmieścić się 50 klientów, a na tarasie prawie dwa razy tyle. Liczę na fachową pomoc Polaków prowadzących podobne placówki w kraju.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani nawiązaniem współpracy serdecznie zapraszam do kontaktu.
Z poważaniem: Szlazas Kinga

P.S.
Z góry przepraszam, że obecnie nie mówię biegle po polsku i jestem zdana na Wasz kontakt ze mną poprzez ojca.

Szlazas Witold
HU-7030 Paks, Szedres u. 6/2.
Węgry-Hungary
e-mail: szlazas@tolnanet.hu
e-mail: witold@freemail.hu
tel z Polski: 00-36-75/316-555 - od godz 16 do godz 21
  • Prawnik 28-02-2010, 21:32:
Czy autor tego tekstu pisał pod wpływem środków odurzających ? Z raportów spółek giełdowych z branży gastronomicznej, wynika że kryzys mocno uderzył w branżę gastronomiczną. Spadek na rynku to około 7% w 2009 roku.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 440) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH