Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża żywnościowa sprzeciwia się zakazowi używania BPA

  • Autor: onet.pl za The Washington Post
  • Data: 26-04-2010, 11:59

Branża żywnościowa i duże organizacje biznesowe, m.in. Amerykańska Izba Gospodarcza, grożą wycofaniem poparcia dla długo debetowanego projektu ustawy, mającego poprawić bezpieczeństwo żywności. Powodem jest zaproponowana niedawno poprawka, która zakazałaby używania bisphenolu-A, kontrowersyjnego składnika chemicznego stosowanego w opakowaniach żywności i napojów - informuje serwis onet.pl za The Washington Post.

Projekt jest senacką wersją legislacji przegłosowanej w zeszłym roku dużą większością w Izbie Reprezentantów. Zgodnie z nowymi zasadami Agencja ds. Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration) otrzymałaby szerokie kompetencję w nadzorowaniu produkcji żywności. Większa byłaby również odpowiedzialność producentów i rolników za produkcję żywności wolnej od zanieczyszczeń. Projekt miał poparcie obu partii oraz Białego Domu i miał być uchwalony przez Senat jeszcze przed Dniem Pamięci Narodowej.

Jednak w wysłanym w zeszłym tygodniu liście do senatorów Toma Harbina i Mike'a Enzi oraz przewodniczącego Komisji ds. Zdrowia, Edukacji, Pracy i Emerytur, organizacje biznesowe sprzeciwiają się poprawce senator Dianne Feinstein z Kalifornii, która zakazuje używania bisphenolu-A (BPA) w opakowaniach żywności i napojów.

- Nie poprzemy projektu dot. bezpieczeństwa żywnościowego, który zakazuje BPA we wszelkich opakowaniach żywności i napojów - napisał Scott Faber, wiceprezydent Stowarzyszenia Producentów Żywności.

BPA jest wykorzystywane w tysiącach dóbr konsumenckich, m.in. płytach CD, plombach dentystycznych, kartach kredytowych, czy nawet paragonach, ale ekspertów zdrowotnych najbardziej niepokoi jego obecność w plastikowych opakowaniach żywności, butelkach oraz epoksydowych denkach metalowych puszek. Ich zdaniem związek może się przedostawać do ich zawartości. Według szacunków federalnych, związek jest obecny w moczu ponad 90 proc. amerykańskiej populacji.

Ponad 200 badań naukowych łączy BPA z szeregiem problemów zdrowotnych, m.in. rakiem oraz problemami z rozwojem i zachodzeniem w ciąże. Niektóre amerykańskie stany i miasta zabroniły jego wykorzystywania w części produktów przeznaczonych przede wszystkim dla małych dzieci. Wiele firm dobrowolnie usunęło BPA ze swoich towarów lub wymogło na swoich dostawcach możliwość z jego rezygnacji.

FDA poinformowała w styczniu, że ma „pewne obawy" związane z możliwym wpływem BPA na zdrowie, ale nie posiada wystarczających dowodów, aby ograniczyć jego użycie. Sprawa będzie badana przez najbliższe 18 do 24 miesięcy. Również Agencja Ochrony Środowiska poinformowała o zamiarze bliższego zbadania sprawy. Narodowe Instytuty Zdrowia mają w najbliższych latach wydać ok. 30 mln dolarów na badanie ryzyk zdrowotnych związanych z wykorzystaniem BPA.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH