Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Carrefour rozwija projekt zagospodarowania bioodpadów

  • Autor: pr
  • Data: 20-11-2014, 14:21

Firma Carrefour Polska zaprezentowała dziś swój najnowszy projekt ekologiczny pod nazwą „Gospodarowanie odpadami BIO". W jego ramach w 22 hiper- i supermarketach sieci odzyskiwane są nienadające się do sprzedaży warzywa i owoce, które poddawane są kompostowaniu. W perspektywie kilku lat projekt obejmie wszystkie duże sklepy sieci Carrefour w Polsce.

Od 2013 r. w Carrefour realizowany jest międzynarodowy program „Stop marnotrastwu", wpisujący się w strategię odpowiedzialnego biznesu, a którego celem jest walka z codziennym marnotrawstwem na każdym szczeblu funkcjonowania firmy oraz promowanie przeciwdziałania marnotrawstwu wśród dostawców i klientów sieci. Jednym z elementów programu jest inicjatywa „Gospodarowanie odpadami BIO", realizowana w 22 sklepach sieci.

- Dzięki programowi „Gospodarowanie odpadami BIO", te z warzyw i owoców, które nie nadają się do dalszej sprzedaży są regularnie przekazywane do lokalnych kompostowni, zmniejszając tym samym masę odpadów trafiających na składowiska i przyczyniając się do pozyskania kompostu, stosowanego np. do rekultywacji terenów zdegradowanych czy nawożenia miejskich terenów zielonych- tłumaczył założenia programu Robert Noceń, dyrektor ds. eksploatacji hipermarketów, Carrefour Polska.

Tylko w pierwszym kwartale br. na kompost trafiło niemal 350 ton tzw. „zielonych odpadów", czyli warzyw i owoców, pochodzących z 22 sklepów Carrefour objętych programem.

Proces segregacji i przekazywania odpadów BIO do lokalnych kompostowni jest w chwili obecnej realizowany w 22 sklepach sieci Carrefour Polska (z okolic Gliwic i Tczewa), jednak plany spółki przewidują rozszerzenie programu o kolejne sklepy.

- Swoje rozwiązania w ramach projektu „Gospodarowanie odpadami BIO" Carrefour chciałby przedstawić także na szczeblu lokalnym, aby działania tego typu mogły zwiększy swój zasięg. Chcemy inspirować rozwój regionalnych, małych kompostowni, których wciąż brakuje w wielu miejscowościach na terenie kraju, a także pobudzać rozwój lokalnej przedsiębiorczości, w tym zakresie (odbiór i przetwarzanie odpadów BIO). Z uwagą wsłuchujemy się w głos organizacji ekologicznych, przedsiębiorstw zajmujących się gospodarowaniem odpadami, a także przedstawicieli władz samorządowych, aby wspólnie wypracować system, mogący sprawnie funkcjonować na terenie całego kraju - mówiła podczas panelu Barbara Kowalska, Senior Menedżer Działu Jakości, Carrefour Polska.

Zagospodarowanie odpadów ulegających biodegradacji stanowi jeden z ważnych elementów systemu gospodarki odpadami. Recykling organiczny, który jest jednym z priorytetowych działań w ramach obowiązującej w UE hierarchii postępowania z odpadami jest i powinien być podstawowym sposobem zagospodarowania tych odpadów. Pozwala on na zawrócenie odpadów organicznych do środowiska przyrodniczego w postaci produktu, którym jest nawóz organiczny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH