Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czekolada jest za słodka

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 14-04-2008, 10:19

W czekoladzie i wyrobach czekoladowych jest za dużo cukru i tłuszczów roślinych - wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych przeprowadzono łącznie w 28 zakładach produkcyjnych, czyli 49 proc. podmiotów najdujących się w ewidencji IJHARS na terenie 12 województw.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 12 partii (28 proc.), o łącznej masie 25 tys. 426 kg. Nieprawidłowości dotyczyły: zawyżonej zawartości cukru ogółem oraz zawyżonej zawartości tłuszczów roślinnych. Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej masy stwierdzono w przypadku czekolady. Zdarzały się tez przypadki złego oznakowania (25,8 proc.) Najczęściej było to nieprecyzyjne określenia producenta, braku daty minimalnej trwałości, niewłaściwego określenia zawartości masy kakaowej, niepełnego wykazu składników, błędnego określenia zawartości tłuszczu kakaowego, tj. "masło kakaowe" zamiast "tłuszcz kakaowy".

Czynności kontrolne prowadzone przez IJHARS skoordynowane były z działaniami Inspekcji Handlowej, która przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych w sklepach wielkopowierzchniowych. Inspekcja Handlowa stwierdziła występowanie nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych (podwyższona zawartość tłuszczów obcych) w wyrobach czekoladowych produkowanych przez dwa podmioty.

Kontrola przeprowadzona przez Inspekcję JHARS potwierdziła występowanie nieprawidłowości w zakresie zawyżonej zawartości tłuszczu roślinnego w 5 podmiotach zajmujących się produkcją wyrobów czekoladowych. W podmiotach wskazanych w informacji przesłanej z Inspekcji Handlowej nieprawidłowości nie wykryto.

Jak podaje inspekcja wystąpienie nieprawidłowości mogło świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta, który zastępował część tłuszczu kakaowego, tańszym zamiennikiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH