Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Handel

Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu

- Obawiam się, że nawet placówki które przystosowały się do poprzedniego rozporządzenia zmienią jakość żywienia. Łatwiej będzie kupić tani jogurt cukrowy niż bawić się we własną produkcję, a niestety człowiek z natury szuka prostszych rozwiązań - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".

Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu
fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 02-09-2016, 11:05

Anna Patrzałek przyznaje, że, na skutek wejścia w życie nowego rozporządzenia dotyczącego sklepików szkolnych obawia się powrotu wielu śmieciowych produktów w żywieniu zbiorowym oraz niezdrowych zwyczajów.

- W myśl nowych przepisów cukier można sypać do wszystkiego, a w napojach ogranicza się go do dwóch łyżeczek na szklankę. Z moich obserwacji wynika, że mało osób dorosłych pije tak słodką herbatę. Biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia co do ilości cukru w diecie przedszkolaka, wypijając szklankę takiego napoju, dziecko przekracza dzienny limit. A gdzie miejsce na słodycze, słodkie płatki, napoje, czy jogurty „dla dzieci” - pyta dietetyczka.

Oprócz zwiększonych ilości cukru do szkół powraca też sól.

- Nie tylko nie ograniczamy jej ilości, ale też zmieniamy zdrowszą sodowo-potasową na zwykłą. Jest tańsza, a dosolenie wydaje się być prostsze niż dobieranie ziół do danej potrawy. Tymczasem u dzieci, zwłaszcza młodszych, sól bardzo łatwo ograniczyć, gdyż szybko przyzwyczajają się do smaków naturalnych. Dlatego z pewnością zmieniłabym obecną w rozporządzeniu formę zapisu na temat soli, który brzmi bardzo skomplikowanie i niepraktycznie. Zamiast pięciu linijek tekstu wystarczyło napisać do 0,3 g soli na 100 g produktu. I to właśnie ilość soli, nie sodu, jest napisana na każdej etykiecie - dodaje.

Jak przekonuje autorka bloga "Dylematy mamy i taty" oprócz samych zapisów obecnych w rozporządzeniu problemem jest brak wsparcia dla osób odpowiedzialnych za żywienie w szkołach.

- Z mojego doświadczenia wynika, że po praktycznym szkoleniu intendentki nie krytykowały założeń dokumentu, a myślały, jak je dobrze zrealizować - dodaje.

Anna Patrzałek jest magistrem inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz edukatorem żywieniowym w programie "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy". Pracuje jako dietetyk w Przedszkolu Samorządowym w Krakowie i jest członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także współautorką bloga "Dylematy mamy i taty".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sklepiki szkolne RSS ALERT    /    Anna Patrzałek RSS ALERT    /    szkolne sklepiki RSS ALERT    /    żywność w szkołach RSS ALERT    /    stołówki szkolne RSS ALERT    /    dzieci RSS ALERT    /    Ministerstwo Zdrowia RSS ALERT    /    otyłość RSS ALERT    /    cukier RSS ALERT    /    sól RSS ALERT    /    sól w produktach spożywczych RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.222.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.