Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2016, 11:05
Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu
fot. shutterstock

- Obawiam się, że nawet placówki które przystosowały się do poprzedniego rozporządzenia zmienią jakość żywienia. Łatwiej będzie kupić tani jogurt cukrowy niż bawić się we własną produkcję, a niestety człowiek z natury szuka prostszych rozwiązań - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".

Anna Patrzałek przyznaje, że, na skutek wejścia w życie nowego rozporządzenia dotyczącego sklepików szkolnych obawia się powrotu wielu śmieciowych produktów w żywieniu zbiorowym oraz niezdrowych zwyczajów.

- W myśl nowych przepisów cukier można sypać do wszystkiego, a w napojach ogranicza się go do dwóch łyżeczek na szklankę. Z moich obserwacji wynika, że mało osób dorosłych pije tak słodką herbatę. Biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia co do ilości cukru w diecie przedszkolaka, wypijając szklankę takiego napoju, dziecko przekracza dzienny limit. A gdzie miejsce na słodycze, słodkie płatki, napoje, czy jogurty „dla dzieci” - pyta dietetyczka.

Oprócz zwiększonych ilości cukru do szkół powraca też sól.

- Nie tylko nie ograniczamy jej ilości, ale też zmieniamy zdrowszą sodowo-potasową na zwykłą. Jest tańsza, a dosolenie wydaje się być prostsze niż dobieranie ziół do danej potrawy. Tymczasem u dzieci, zwłaszcza młodszych, sól bardzo łatwo ograniczyć, gdyż szybko przyzwyczajają się do smaków naturalnych. Dlatego z pewnością zmieniłabym obecną w rozporządzeniu formę zapisu na temat soli, który brzmi bardzo skomplikowanie i niepraktycznie. Zamiast pięciu linijek tekstu wystarczyło napisać do 0,3 g soli na 100 g produktu. I to właśnie ilość soli, nie sodu, jest napisana na każdej etykiecie - dodaje.

Jak przekonuje autorka bloga "Dylematy mamy i taty" oprócz samych zapisów obecnych w rozporządzeniu problemem jest brak wsparcia dla osób odpowiedzialnych za żywienie w szkołach.

- Z mojego doświadczenia wynika, że po praktycznym szkoleniu intendentki nie krytykowały założeń dokumentu, a myślały, jak je dobrze zrealizować - dodaje.

Anna Patrzałek jest magistrem inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz edukatorem żywieniowym w programie "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy". Pracuje jako dietetyk w Przedszkolu Samorządowym w Krakowie i jest członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także współautorką bloga "Dylematy mamy i taty".

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH