Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dietetyk: Nowe rozporządzenie to powrót śmieciowego jedzenia na szkolne półki

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-08-2016, 14:35
Dietetyk: Nowe rozporządzenie to powrót śmieciowego jedzenia na szkolne półki
fot. shutterstock

- Do szkół wracają drożdżówki, o czym jest najgłośniej, jakby była to podstawa żywienia dzieci. Zwiększono też normy cukru i soli dopuszczonych produktów, by więcej śmieciowego jedzenia mogło zalać sklepikowe półki. Niestety, w przypadku zbiorowego żywienia wykonaliśmy krok wstecz - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".

Jak przyznaje Anna Patrzałek, wiele sklepików szkolnych miało problemy z dostosowaniem się do rozporządzenia z 1 września 2015 roku.

- Ze sklepików zniknęło wiele produktów, a na półkach zostały jabłka i woda. Nie była to jednak wyłącznie wina przepisów. Zawiodła edukacja, a dużym problemem był także totalny brak wsparcia dla takich przedsiębiorców, którzy nie uzyskali pomocy np. w doborze dozwolonych produktów - dodaje.

Wśród przyczyn zamieszania, jakie powstało wokół sklepików szkolnych nasza rozmówczyni upatruje gwałtowność zmiany, a także pojawiające się w mediach nieprawdziwe informacje na temat wprowadzonych zmian w przepisach.

- Nikt nie lubi zmian. Zarówno dla sklepikarzy, jak i dla dzieci była to bardzo duża zmiana, wprowadzona z dnia na dzień. Niestety, media często przekazywały nieprawdziwe informacje na temat rozporządzenia, co powodowało jeszcze większą niechęć do dostosowania asortymentu. Zamiast szukać rozwiązania i zachęcić do zdrowszych wyborów narzekano - dodaje.

Anna Patrzałek wskazuje jednak na wiele pozytywnych przykładów "uzdrowienia" menu szkolnych sklepów.

- W jednym z zespołów szkół w Wadowicach sklepik był prowadzony przez uczniów. Dobrali oni asortyment z dostępnych produktów, których listę otrzymali, a następnie sami komponowali kanapki na drugie śniadanie. Jedzenie kanapki czy owocu na drugie śniadanie było tam normą, a nie obciachem. Do akcji dołączyli nauczyciele i dyrekcja, która zaangażowała najbardziej zainteresowanych. Zawsze potrzeba trochę chęci, zaangażowania, pozytywnego myślenia, odwagi, by wyjść ze swojej strefy komfortu - dodaje.

Anna Patrzałek jest magistrem inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz edukatorem żywieniowym w programie "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy". Pracuje jako dietetyk w Przedszkolu Samorządowym w Krakowie i jest członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także współautorką bloga "Dylematy mamy i taty".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH