REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dietetyk: Nowe rozporządzenie to powrót śmieciowego jedzenia na szkolne półki

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-08-2016, 14:35
Dietetyk: Nowe rozporządzenie to powrót śmieciowego jedzenia na szkolne półki
fot. shutterstock

- Do szkół wracają drożdżówki, o czym jest najgłośniej, jakby była to podstawa żywienia dzieci. Zwiększono też normy cukru i soli dopuszczonych produktów, by więcej śmieciowego jedzenia mogło zalać sklepikowe półki. Niestety, w przypadku zbiorowego żywienia wykonaliśmy krok wstecz - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".

REKLAMA

Jak przyznaje Anna Patrzałek, wiele sklepików szkolnych miało problemy z dostosowaniem się do rozporządzenia z 1 września 2015 roku.

- Ze sklepików zniknęło wiele produktów, a na półkach zostały jabłka i woda. Nie była to jednak wyłącznie wina przepisów. Zawiodła edukacja, a dużym problemem był także totalny brak wsparcia dla takich przedsiębiorców, którzy nie uzyskali pomocy np. w doborze dozwolonych produktów - dodaje.

Wśród przyczyn zamieszania, jakie powstało wokół sklepików szkolnych nasza rozmówczyni upatruje gwałtowność zmiany, a także pojawiające się w mediach nieprawdziwe informacje na temat wprowadzonych zmian w przepisach.

- Nikt nie lubi zmian. Zarówno dla sklepikarzy, jak i dla dzieci była to bardzo duża zmiana, wprowadzona z dnia na dzień. Niestety, media często przekazywały nieprawdziwe informacje na temat rozporządzenia, co powodowało jeszcze większą niechęć do dostosowania asortymentu. Zamiast szukać rozwiązania i zachęcić do zdrowszych wyborów narzekano - dodaje.

Anna Patrzałek wskazuje jednak na wiele pozytywnych przykładów "uzdrowienia" menu szkolnych sklepów.

- W jednym z zespołów szkół w Wadowicach sklepik był prowadzony przez uczniów. Dobrali oni asortyment z dostępnych produktów, których listę otrzymali, a następnie sami komponowali kanapki na drugie śniadanie. Jedzenie kanapki czy owocu na drugie śniadanie było tam normą, a nie obciachem. Do akcji dołączyli nauczyciele i dyrekcja, która zaangażowała najbardziej zainteresowanych. Zawsze potrzeba trochę chęci, zaangażowania, pozytywnego myślenia, odwagi, by wyjść ze swojej strefy komfortu - dodaje.

Anna Patrzałek jest magistrem inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz edukatorem żywieniowym w programie "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy". Pracuje jako dietetyk w Przedszkolu Samorządowym w Krakowie i jest członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także współautorką bloga "Dylematy mamy i taty".

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH