Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dietetyk: W zmianach dotyczących sklepików szkolnych nie chodziło o zdrowie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-09-2016, 15:47
Dietetyk: W zmianach dotyczących sklepików szkolnych nie chodziło o zdrowie
fot. shutterstock

- Po spotkaniu z panią poseł z ekipy rządzącej nie miałam złudzeń. Nie chodziło o zdrowie ani uproszczenie przepisów. Pani poseł krytykowała rozporządzenie, choć zupełnie go nie znała, zatem krytykowała poprzedników - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".

Jak zauważa Anna Patrzałek, rozporządzenie wprowadzone przez Ministra Zdrowia opracował Zespół na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego.

- To taki patriotyzm po polsku. Wspieramy producentów śmieci, którymi karmi się dzieci, a potem martwmy się o to, kto zapłaci za leczenie. Otyłość to w Polsce olbrzymi problem, z którym powinniśmy walczyć wszyscy. Obecnie, zamiast iść do przodu, zainwestować w edukację i ułatwiać zdrowe zmiany robimy krok wstecz - dodaje.

Jak uzupełnia dietetyczka, zawarty w poprzedniej wersji rozporządzenia zapis o trzech lub więcej surowych warzyw w obiedzie w ciągu tygodnia był trudny do wykonania.

- W sezonie jesienno-zimowym, kiedy jednak więcej bazuje się np. na mrożonkach, trudno o urozmaicenie surówek. Koniecznie są warzywa w każdym obiedzie, a surowe w dowolnym posiłku co najmniej trzy razy w tygodniu. Tu może się pojawić surówka na podwieczorek, czy chrupiąca warzywna przekąska do śniadania - dodaje.

Współautorka bloga "Dylematy mamy i taty" zauważa, że wymóg dodawania owoców do każdego obiadu nie był potrzebny.

- Jeśli w posiłku występują warzywa, nie muszą się pojawiać owoce. To warzyw w naszym dziennym jadłospisie powinno być więcej niż owoców ze względu na naturalnie występujący cukier - fruktozę, zaś dzieci spożywają zdecydowanie za mało warzyw, z owocami jest nieco lepiej - mówi.

Patrzałek proponuje, aby w przypadku koktajli owocowych, ciast, czy innych produktów przygotowywanych na miejscu określić ile maksymalnie można użyć cukru, do poszczególnych potraw.

- Do 1 września obowiązywał zapis: maksymalnie 10 g cukrów na 100 g produktu. Tyle że cukry to nie tylko cukier w postaci sacharozy. To również fruktoza z owoców, czy laktoza z mleka. Było to więc zadanie skomplikowane, które nieraz wymagało programu niedostępnego w placówce, a zatem powinno zostać uproszczone. W przypadku określenia zawartości cukrów w gotowych produktach było to dobre rozwiązanie, jako że producent ma obowiązek podać taką właśnie informację. Nie sprawdza się natomiast w przypadku przygotowywanych na miejscu produktów, choć samo ograniczenie dodatku cukru było zdecydowanie korzystne. Przeliczanie wszystkiego i martwienie się o kontrolę sanepidu, straszenie wysokimi karami to były kolejne rzeczy, przeciwko którym buntowali się ludzie odpowiedzialni za żywienie. Nikt ich zresztą nie nauczył, jak to robić - podsumowuje dietetyczka.

Anna Patrzałek jest magistrem inżynierem technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz edukatorem żywieniowym w programie "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy". Pracuje jako dietetyk w Przedszkolu Samorządowym w Krakowie i jest członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, a także współautorką bloga "Dylematy mamy i taty".

O zmianach w menu szkolnych sklepików przeczytasz w naszych wcześniejszych publikacjach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH