Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Do Polski wchodzą nowe trendy organizacji wielkopowierzchniowych sklepów spożywczych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-05-2016, 15:07

Handel detaliczny w branży spożywczej rządzi się swoimi prawami i jest podatny na zmieniające się trendy. Do Polski nadchodzi obecnie trzecia generacja organizacji wielkopowierzchniowych sklepów spożywczych, w której rosnące znaczenie i powierzchnię przeznacza się na ekspozycję produktów świeżych, wstępnie przygotowanych do gotowania, ale także specjalne strefy pozwalające klientom konsumować przyrządzane na miejscu produkty – ocenia przedstawiciel firmy Uniscale.

Świeżość jest teraz w trendzie, a nowe trendy wymagają nowych rozwiązań i nowych produktów, które już pojawiają się na rynku polskim.

- W tzw. klasycznym modelu sklepu wielkopowierzchniowego strefa produktów świeżych takich jak: pieczywo, mięsa, wędliny, sery i warzywa zlokalizowane były najczęściej w tylnej części sklepów i zajmowały od 25-30 proc. powierzchni przeznaczonej na sprzedaż - mówi Winicjusz Wojciechowski, dyrektor sprzedaży firmy Uniscale.

- Dziś ten trend zmienił się w sposób znaczący. Już 2 generacja organizacji tego rodzaju sklepów , którą możemy obserwować w kilku sieciach handlowych w Polsce, przeniosła strefę produktów świeżych na prawą stronę od wejścia, ale także powiększyła jej powierzchnię do ok. 40-50 proc. – dodaje.

- Wdrażana obecnie na świecie, a jeszcze mało znana w Polsce, 3 generacja organizacji sprzedaży w wielkopowierzchniowych sklepach spożywczych idzie o kolejny krok naprzód. Zgodnie z tym trendem „świeżość” zajmuje już 50- 60 proc. powierzchni, a oprócz specjalnie wyeksponowanych stref ze świeżymi i częściowo przygotowanymi do gotowania produktami, swoje miejsce znajduje strefa w której świeże produkty są nie tylko przygotowywane, ale i mogą być przez Klientów w sposób komfortowy konsumowane - mówi również Winicjusz Wojciechowski.

I dodaje, że świeżość stanowczo jest w natarciu i istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta tendencja utrzyma się na długo.

Uniscale jest dostawcą dedykowanych rozwiązań dla sieci handlu detalicznego, przemysłu spożywczego i branży HoReCa. Uniscale zaopatruje ich w sprzęt do obróbki mięsa i wędlin marki Inoxxi oraz materiały eksploatacyjne. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • turysta 24-05-2016, 11:21:
kilka lat temu będąc w Meksyku widziałam duże sklepy z ogromną wyspą art. świeżych, lady ułożone były w kształcie koła, w środku kilka pań w rękawiczkach i maskach na twarzy obsługiwała klientów: wędliny, mięso, nabiał, ryby, bardzo mi się to podobało, ponieważ stojąc przy ladzie widziałam jak czysto jest za ladami, pieczywo zajmowało kilka regałów, obok stały tacki lub koszyki na które klient kładł towar, a pani go później pakowała i oklejała kodem i nikt nie gonił po sklepie jak burza, bo pracowników była wystarczająca ilość

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH