REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dom handlowy Kaufhaus otwarty dla zwiedzających

  • Autor: PAP
  • Data: 13-06-2015, 17:33

Dziesiątki osób, głównie mieszkańców woj. śląskiego, od sobotniego poranka uczestniczyły w atrakcjach przygotowanych na tegoroczne święto Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego - Industriadę. W Rudzie Śląskiej można było poznać istniejący od 1904 r. dom handlowy Kaufhaus.

REKLAMA

Industriada to koordynowana przez samorząd województwa coroczna jednodniowa impreza promująca industrialne dziedzictwo - wypełniona koncertami, wystawami, warsztatami, konkursami czy prezentacjami. W tym roku ponad 360 wydarzeń Industriady przygotowano w 42 obiektach (w zdecydowanej większości należących do Szlaku Zabytków Techniki Woj. Śląskiego ) w 27 miastach regionu.

Jednym z obiektów spoza Szlaku, które dołączyły do święta, jest Kaufhaus (nazywany często przez mieszkańców Rudy Śląskiej Kafauzem). To dawny dom handlowy w rudzkiej dzielnicy Nowy Bytom, którego nazwa dała też określenie pochodzącemu z połowy XIX w., otaczającemu go osiedlu robotniczemu.

Stojący obok dzisiejszej Huty Pokój okazały gmach należy od 1999 r. do przedsiębiorcy Zdzisława Truszczyńskiego. Zwiedzających w sobotę oprowadzał, opowiadając o historii i ciekawostkach budynku, zarządzający nim syn właściciela, Tomasz. Jak przypominał, nowobytomski Kaufhaus otwarto wcześniej niż np. słynny berliński Kaufhaus des Westens (KaDeWe).

O budowie domu handlowego przy ówczesnej Friedenshtte - na wzór podobnych powstających wówczas w wielkich miastach Europy - zdecydował, wychodząc na przeciw problemu deficytu kadr pracowniczych, właściciel huty - koncern Oberbedarf. Do drugiej wojny światowej sprzedawano tam praktycznie wszystko. "Od dywanów po mięso, przez ubrania, produkty domowego użytku, a nawet drzwi czy krokwie" - mówił Truszczyński.

Nowobytomski Kaufhaus był pierwszym tak zaawansowanym technicznie obiektem handlowym na Górnym Śląsku. Żelbetowa konstrukcja pozwoliła na stworzenie dużych nieprzedzielanych ścianami powierzchni. Przemyślane były ciągi komunikacyjne - windy, klatki schodowe (osobne dla klientów i pracowników), czy drogi transportu towarów.

Tuż obok działała nieistniejąca już dziś chlewnia, a do domu handlowego, gdzie działały m.in. dwie rzeźnie, zwierzęta przechodziły podziemnym korytarzem. Mięso trafiało do chłodni w piwnicy albo prosto na lady na piętrach zewnętrzną windą.

Na każdym piętrze były po dwa sejfy, których zawartość zrzutniami transportowano do podziemnego skarbca. Krokwie pokrytego dachówkami dachu były stalowe, a jakość powietrza zapewniał skomplikowany system wentylacyjny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 880) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH