Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Green Way: Restauracje serwujące żywność ekologiczną mają perspektywy rozwoju

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2011, 10:19
Dyrektor Green Way: Restauracje serwujące żywność ekologiczną mają perspektywy rozwoju

Rynek żywności ekologicznej w Polsce obecnie jest jeszcze w powijakach, ale stoi przed nieuniknionym burzliwym rozwojem. Wskazują na to wzrosty branży w Europie Zachodniej i na świecie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Sławomir Helbig, dyrektor generalny Green Way SA.

- I nic w tym dziwnego. Szeroko pojęta branża ekologiczna zaspakaja przecież tak newralgiczne potrzeby człowieka, jak potrzeba zdrowia i długowieczności - tłumaczy nasz rozmówca.

Jak dodaje, rozwój tej branży będzie wiązał się także z sektorem gastronomii, która zacznie szerzej czerpać z trendu na zdrową, ekologiczną żywność. Już teraz powstają nowe tego typu marki, np. sieć barów i kawiarni Bioway.

- Bioway - pozorna konkurencja, nie jest dla nas zagrożeniem, ponieważ jest tylko naśladowcą trendów wyznaczanych przez Green Way. Właściciel Bioway'a jest przecież naszym byłym franczyzobiorcą. Nigdy nie uważaliśmy konkurencji za zagrożenie, a raczej postrzegamy ją jako element dopingujący do nieustannego doskonalenia naszych konceptów - tłumaczy Sławomir Helbig.

Przeczytaj także:

Dyrektor generalny Green Way: Nasz rozwój wymagał dywersyfikacji

Green Way nie wyklucza wejścia na giełdę i ekspansji zagranicznej

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 17-06-2011, 22:40:
W pełni zgodzę się z przedmówczynią. Wielka Brytania już 2 lata temu zupełnie odwróciła się od żywności ekologicznej (organic), teraz przyszła kolej na Niemcy (bio). Wielka Brytania odkrywa natomiast potencjał tknwiący w produktach regionalnych i tradycyjnych (GI)i Brytyjczycy ostro wzięli się w ostatnich latach za promowanie, wyszukiwanie, identyfikacje i rejestracje takich produktów. Niemcy dopiero weszły na tą drogą, mówi się w Niemczech "Regional ist da neue BIO". W Polsce nie możemy zrobić tego błędu jaki zrobili Niemcy, alternatywą wobec żywności przemysłowej powinna być zintegrowana produkcja oraz produkty regionalne i tradycyjne (GI), a nie ekologiczne, organiczne, bio, czy jak je tam zwał. Owszem część produktów powinna być wytwarzana w sposób ekologiczny, jako alternatywa (w Grecji jest np. Feta i Feta Bio, obydwie są produktem GI).
Wiadomo, że wielcy producenci i dystrybutorzy będą mydlić oczu, że eko to zdrowie, ale jak pokazał skandal z EHEC jest jednak inaczej, dużo ekologiczniejsza jest produkcja tradycyjna bez tych wszystkich certyfikatów, a przede wszystkim Zintegrowana Produkcja.
  • polka 17-06-2011, 20:53:
żywność ekologiczna sie nie sprawdziła widzieliśmy co stało sie w Niemczech.i tak jest wszedzie na polach leje sie szajse pod warzywa ogórki , pod wszystko!!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH