Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Grupy Muszkieterów: W Polsce mamy obecnie rynek pracownika

  • www.pulshr.pl
  • Autor: PulsHR.pl
  • Data: 19-10-2015, 18:52
Dyrektor Grupy Muszkieterów: W Polsce mamy obecnie rynek pracownika
Philippe Jammes, dyrektor generalny grupy Muszkieterów w Polsce /fot. mat.prasowe

– We Francji i Portugalii mamy do czynienia ze znacznie większym bezrobociem, przez co presja na wzrost wynagrodzeń jest stosunkowo niższa, a potencjalni pracownicy nie mają takich oczekiwań, jak ich odpowiednicy w Polsce – mówi Philippe Jammes, dyrektor generalny grupy Muszkieterów w Polsce.

Grupa Muszkieterów w Polsce to ponad 300 supermarketów oraz dwa centra logistyczne, które łącznie zatrudniają ponad 14 tys. osób. Co jest według pana największym wyzwaniem, jeśli chodzi o zarządzanie ludźmi w tak dużej sieci franczyzowej?

Philippe Jammes, dyrektor generalny grupy Muszkieterów w Polsce: – Największe wyzwanie w zarządzaniu pracownikami naszej sieci polega na tym, iż każda placówka, każdy sklep, jest osobnym przedsiębiorstwem, które indywidualnie zarządza swoimi pracownikami. W związku z tym każdy sklep jest odpowiedzialny za rekrutację, odpowiednie przygotowanie, wsparcie i zarządzanie personelem. Jako centrala mamy swoich szkoleniowców i w największym możliwym stopniu uczestniczymy w tych procesach, zapewniając dostęp do wdrażających szkoleń.

W Polsce mamy obecnie do czynienia z rynkiem pracownika, co sprawia, że pracodawcy muszą posiadać odpowiednie argumenty, by zmotywować potencjalnych pracowników, by chcieli pracować właśnie dla nich.

W Polsce o to trudniej niż w innych krajach, w których państwo działają?

- Tak jak wspomniałem przed chwilą, w Polsce z jednej strony mamy do czynienia z rynkiem pracowników, co stawia ich w pozycji pewnej „przewagi” nad pracodawcami, którzy muszą włożyć więcej wysiłku w zachęcenie do siebie potencjalnych pracowników. Z drugiej strony w dalszym ciągu trwa silna emigracja zarobkowa, co przekłada się na brak odpowiednich kandydatów zarówno na poziomie kadr, jak i pracowników operacyjnych w sklepach.

To z kolei jeszcze bardziej umacnia pozycję pracowników, o których jest coraz trudniej i o których pracodawcy muszą coraz bardziej zabiegać. W innych krajach, w których działamy, na przykład we Francji i Portugalii, mamy do czynienia ze znacznie większym bezrobociem, przez co presja na wzrost wynagrodzeń jest stosunkowo niższa, a potencjalni pracownicy nie mają takich oczekiwań, jak ich odpowiednicy w Polsce.

Kogo w Polsce najtrudniej pozyskać do pracy?

– Realny problem mamy ze znajdywaniem rzeźników, którzy są niezbędni do pracy w naszych sklepach, wyróżniających się między innymi właśnie tym, że posiadają własne wędzarnie i przygotowywane na miejscu wyroby.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rynek 19-10-2015, 22:46:
Chłopie zastanów się co gadasz. To że nie ma chętnych na ciężką pracę za 1500 brutto to tojest rynek pracownika ?? Zaproponuj 400 EUR brutto w Portugalii lub Francji to Cię zlinczują

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH