Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Makro na V FRSiH: Chcemy mieć w sumie 4-5 tys. sklepów Odido

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-10-2012, 17:08
Dyrektor Makro na V FRSiH: Chcemy mieć w sumie 4-5 tys. sklepów Odido
David Pires Antunes, członek zarządu, dyrektor operacyjny w MAKRO Polska

- Chcemy otwierać ok. 800 sklepów Odido rocznie, tak aby docelowo nasza sieć liczyła w sumie 4-5 tys. obiektów. Naszym planem jest stałe wspieranie franczyzbobiorców - chcemy zaoferować im takie usługi jak: pomoc w dostawach towaru, szerszy dostęp do ulotek, promowania cen. W planach jest także wzbogacanie sklepów o działy z produktami niespożywczymi, kąciki z małą gastronomią czy kawą na wynos - powiedział podczas panelu "Franczyza w Polsce - małe formaty, wielkie perspektywy" na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu, David Pires Antunes, członek zarządu, dyrektor operacyjny w MAKRO Polska.

Jak zauważył członek zarządu Makro, sieć zachowuje równowagę pomiędzy miękką a twardą franczyzą i proponuje franczyzobiorcom dość atrakcyjne warunki, jak np. niewielkie opłaty, ale wymaga odpowiedniego wyposażenia i wyglądu sklepu oraz określonych marek. Zaznaczył, że badania, które sieć przeprowadziła w ostatnim czasie pokazały, że franczyzbiorcy, którzy - jako niezależni sklepikarze postanowili związać się z siecią Odido - notują dwucyfrowe wzrosty sprzedaży - klienci odwiedzają ich częściej niż poprzednio i wydają więcej pieniędzy.

- Dojrzałość polskiego rynku handlowego czy kryzys doprowadzi do rozwoju franczyzy w Polsce. Niezależni właściciele sklepów będą potrzebować wsparcia marketingowego i parasola bezpieczeństwa reprezentowanego przez markę, by móc skutecznie konkurować. Możemy spodziewać się tego, że co roku będzie przybywało 2 tys. sklepów we franczyzie, a już niedługo 50 proc. sklepów spożywczych w Polsce będzie działało w tym systemie. Spodziewam się nie tylko przyspieszenia, ale jednocześnie zmniejszenia się liczby brandów. Te marki, które są gorzej przygotowane do konkurencji, znikną z rynku - mówił David Pires Antunes.

Panelista V FRSiH przyznał także, że w najbliższym czasie będzie można zaobserwować wzrost oczekiwań franczyzobiorców względem franczyzodawców. - Moim zndaniem rosnące oczekiwania franczyzobioców to dobra rzecz, ponieważ zmusza sieci do doskonalenia się i ulepszania swojej działalności - podsumował.

Wkrótce w serwisie www.portalspozywczy.pl ukażą się kolejne relacje z debat V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH