Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor POHiD: Oferty pracy w handlu będą coraz atrakcyjniejsze

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-08-2015, 15:20
Dyrektor POHiD: Oferty pracy w handlu będą coraz atrakcyjniejsze
Andrzej Faliński, dyrektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji (fot. PTWP)

Ruszył rynek pracy i proces ten nie ominął handlu. Zatrudnienie rośnie. Ostatnie wyliczenia GUS to spadek stopy bezrobocia do 10,3 proc. Jest  to niejako proces „niepodręcznikowy”, bowiem deflacja powinna, redukując ceny, redukować też płace i dusić koniunkturę dla firm. A tu jest wręcz przeciwnie – zaznacza Andrzej Faliński, dyrektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Ceny spadają. - Dla żywności jest to pomiędzy 3 proc. i 4 proc., ale niektóre produkty sięgnęły nawet po wyniki dwucyfrowe, np. niektóre wędliny. Płace? Rosną, ciesząc się spadającymi cenami, co dodaje im siły i wdzięku. Podobnie produkcja i sprzedaż detaliczna, karmią się siłą nabywczą „uśrednionego” klienta – wskazuje Andrzej Faliński.

Jakie są tego przyczyny? - Ostra konkurencja, dobry klimat inwestycyjny, no i – oczywiście – eksport, i to nie tylko żywności, której embargo rosyjskie wręcz pomogło się odnaleźć na korzystnych rynkach. Zatem, póki co - nie jest źle. Ale… Pojawił się problem relatywnego braku pracowników, i to m.in. w handlu. Pomimo wzrostu płac najniższych, dziś mieszczących się w widełkach 2100 – 2600, co plasuje handel w niezłej pozycji do średniej krajowej, bo lepszej niż np. w budownictwie, czy leśnictwie, ba – nawet transporcie – wymienia dyrektor POHiD.

Powyższa tendencja umacnia się pomimo obniżania się procentu umów tzw. śmieciowych (kraj ok. 28 proc., handel, nie przekracza 23 proc., a są firmy sieciowe, które ich nie mają). - Oznacza to, że co by się nie działo, miejsca pracy w handlu będą ważne, a  także proces wzrostu płac będzie kontynuowany. Chyba, żeby stało się coś złego, czym idący do władzy politycy straszą, a co może proces ten spowolnić, choć z pewnością go nie zatrzyma, przynajmniej nie od razu – komentuje Faliński.

Problem rotacji pracowników zawsze był w handlu trudno rozwiązywalny, i to nie tylko w Polsce. - Jest tu bowiem tak, że na najniższych stanowiskach płace w sektorze są relatywnie niewysokie, choć z drugiej strony jest też i tak, że tempo awansu – w związku z dynamiką pracy, intensywnością szkolenia, potrzebą (paradoks) częstego wprowadzania w praktykę stanowiska pracy „nowych” -  jest w handlu nowoczesnym o wiele szybsze, niż w innych branżach, co pociąga szybki wzrost wynagrodzenia – tłumaczy ekspert.

W sytuacji, gdy koniunktura ruszyła, a firmy w innych sektorach szukają pracowników, często płacąc lepiej (niedużo, ale lepiej) o ludzi trudno. - Do tego koniunktura daje lepszą szansę we własnej działalności gospodarczej potencjalnych pracowników a nadal atrakcyjna jest praca zagranicą… Skutek: tempo uatrakcyjniania handlowych ofert pracy będzie rosło, bo musi – akcentuje dyrektor POHiD.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH