Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Unilever Food Solutions: Możliwy jest 5-proc. wzrost rynku HoReCa w 2012 r.

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-03-2011, 12:11
Dyrektor Unilever Food Solutions: Możliwy jest 5-proc. wzrost rynku HoReCa w 2012 r.
Piotr Wrotyński, dyrektor zarządzający Unilever Food Solutions na Polskę i kraje bałtyckie

W oparciu o raporty firm badawczych oraz o obserwacje trendów w sprzedaży naszych największych dystrybutorów można założyć, że po dwóch latach spadków (2009-10) na poziomie 3-4 proc. rynek HoReCa ustabilizuje się. Możliwy jest również wzrost sprzedaży o 1-2 proc. w 2011 r. oraz o 5 proc. w 2012 r. - komentuje Piotr Wrotyński, dyrektor zarządzający Unilever Food Solutions na Polskę i kraje bałtyckie.

Jak zaznacza dyrektor zarządzający Unilever Food Solutions, wzrost możliwy jest o ile nie pojawi się nowy kryzys finansowy, jak ten z 2008 roku, którego skutki szybko odczuła branża HoReCa na całym świecie.

- Niewątpliwie największy wpływ na rozwój branży HoReCa będzie miała dynamika wzrostu dochodów naszego społeczeństwa, a szczególnie tzw. dochodu rozporządzalnego (środków dostępnych po opłaceniu wszystkich niezbędnych rachunków i zobowiązań). Drugim ważnym czynnikiem będzie tempo zmian nawyków żywieniowych. Dość szybko rośnie grupa młodych konsumentów w wieku 25-35 lat, wśród której obserwuje się największą skłonność do jadania poza domem - dodaje Piotr Wrotyński.

Jak wynika z badań GfK Polonia, w 2010 roku wzrosła liczba konsumentów korzystających z oferty punktów gastronomicznych: z 42 proc. w 2009 roku do 46 proc. w 2010, a średnia miesięcznych wydatków i wizyt pozostała bez zmian.

Badania pokazują także, że coraz więcej punktów umożliwia konsumentom płacenie kartą kredytową oraz składanie zamówień przez telefon lub internet. Rośnie również liczba punktów posiadających ofertę na wynos. W ubiegłym roku, co piąty punkt HoReCa rozpoczął współpracę z nowym dostawcą, argumentując to względami ekonomicznymi oraz potrzebą poszerzenia asortymentu.

Przeczytaj także:

88 proc. Polaków oczekuje większej ilości informacji nt. dań serwowanych restauracjach


Unilever Food Solutions: 7-proc. wzrost wolumenu sprzedaży

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH