Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: Większość producentów suplementów diety dba o jakość

  • Autor: PAP
  • Data: 22-02-2017, 10:58

Trzeba oddzielić rzetelnych producentów suplementów od tych z szarej i czarnej strefy, bo większość z nich dba o jakość swych produktów - powiedziała we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie prof. dr hab. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Specjalistka, która jest kierownikiem Zakładu Chemii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, odniosła się do niedawno opublikowanego raportu Najwyższej Izby Kontroli, dotyczącego jakości suplementów dostępnych na polskim rynku. "Dotyczy on przede wszystkim produktów oferowanych w internecie, a nie w sklepach czy tym bardziej w aptekach" - podkreśliła. Dodała, że sprzedaż w sieci nie podlega żadnej kontroli.

Z raportu NIK wynika, że wiele badanych na jej zlecenie suplementów diety nie wykazuje właściwości deklarowanych przez producentów. Zarzuty te dotyczą zarówno produktów oferowanych w internecie, jak i w punktach stacjonarnych oraz w aptekach.

Prezes Polskiej Federacji Producentów i Dystrybutorów Suplementów Artur Jan Czuchaj przekonywał, że sprzedaż zakwestionowanych w badaniach NIK suplementów w 90 proc. dotyczy tych sprzedawanych za pośrednictwem sieci. "Produkty zafałszowane zawierające amfetaminę oferowane były jedynie za pośrednictwem internetu" - podkreśliła dyrektor PFPiDS Anna Mossakowska-Ziemniak.

Prof. Wawer podkreślała, że w Polsce producenci na ogół przestrzegają najwyższych standardów jakości produkcji suplementów. "Nie różnią się pod tym względem od wytwórców w Europie Zachodniej" - dodała. Dyrektor ds. badań i rozwoju w Olimp Laboratories w Dębicy Piotr Kula zaznaczył, że na Pokarpaciu suplementy wszystkich producentów są kilka razy w miesiącu kontrolowane przez Główny Inspektorat Sanitarny.

"Jedynie firmy nastawione na szybki zysk mogą próbować wprowadzać w błąd konsumentów, a nie producenci, którzy działają na rynku suplementów od wielu lat"- podkreślił Kula.

Kierownik Zakładu Antybiotyków i Mikrobiologii Narodowego Instytutu Leków w Warszawie prof. dr hab. Stefan Tyski zwrócił uwagę, że jakość produktów opuszczających zakład wytwórcy nie zawsze jest taka sama jak ta, która dociera do konsumenta. Jako przykład podał probiotyki, które - zaznaczył - "od wielu lat są w Polsce złej jakości".

"Ważna jest stabilność probiotyku, a nie tylko to, czy w chwili wyprodukowania zawiera on odpowiednią ilość szczepów bakterii o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych" - podkreślił specjalista.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH