Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Makro: Polski rynek gastronomiczny ma jeszcze ogromny potencjał wzrostu

  • Autor: Adam Domagała, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-07-2009, 16:30
Ekspert Makro: Polski rynek gastronomiczny ma jeszcze ogromny potencjał wzrostu

Tempo rozwoju rynku HoReCa zwolniło. Kryzys szczególnie mocno odczuły restauracje typu full serivice oraz mniejsze firmy cateringowe. Dobrze za to radzą sobie lokale typu fast casual (np. pizzerie) oraz fast food. Zauważalne spowolnienie na rynku HoReCa jest zdaniem Leszka Jurczaka, menedżera ds. grupy klientów HoReCa w Makro, przejściowe i w ciągu kilkunastu miesięcy można spodziewać się dynamicznego wzrostu tego rynku.

Jego zdaniem obecna sytuacja na rynku HoReCa to czas srogiej weryfikacji, ale również doskonały moment na inwestycje, rozwój personelu (szkolenia) oraz dostosowania oferty do oczekiwań klientów.

- Interesujący jest rozwój sytuacji w segmencie restauracji. Widoczne już jest zmniejszenie obrotów w lokalach full service, szczególnie w tych z najbardziej wyszukaną i tym samym kosztowną ofertą. Zauważalna jest stabilizacja z niewielką tendencją wzrostową w segmencie „fast casual", co oznacza, że klienci nie zamierzają całkowicie rezygnować z jedzenia poza domem, lecz uważnie śledzą ofertę i wybierają miejsca gdzie znajdują najlepszy stosunek jakości do ceny - mówi Leszek Jurczak. Zwraca też uwagę na dynamiczny rozwój pizzerii, które tradycyjnie są ulubionym miejscem konsumpcji dla młodzieży oraz restauracji sushi oferujących jedzenie, dające posmak egzotyki oraz trudne do samodzielnego przygotowania w domu.

Tradycyjnie w okresie niepewności gospodarczej dobrze sobie radzi segment Fast Food, oferujący proste potrawy za niewygórowane pieniądze. - Tutaj jednakże również widać, że klienci wybierają sprawdzone rozwiązania, co skutkuje rekordowymi wynikami sprzedaży raportowanymi przez sieci restauracji operujące pod znanym logo (McDonalds, KFC, Burger King etc.) - mówi Jurczak.

Według Leszka Jurczaka ograniczenie produkcji przemysłowej w dużych zakładach pracy i wymuszone tym faktem oszczędności spowodowały, że zarządy firm zlikwidowały; lub zmieniły zasady współpracy z kantynami i stołówkami zakładowymi. Ograniczono lub zniesiono subsydiowanie wyżywienia pracowników, co w efekcie spowodowało bankructwa lub likwidację wielu niewielkich firm cateringowych prowadzących zbiorowe żywienie w zakładach pracy. W najbliższym czasie nie widać perspektyw odwrócenia tej sytuacji.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH