Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W grudniu żywność w sklepach zdrożeje nawet o 5-6 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2010, 18:07
Ekspert: W grudniu żywność w sklepach zdrożeje nawet o 5-6 proc.

Ceny żywności mogą być w grudniu tego roku o 5-6 proc. wyższe w stosunku do grudnia 2009 r. - informuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

O 20 proc. więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce; jabłka już są droższe o 1/3; więcej kosztują też owoce cytrusowe, z powodu nieurodzaju, oraz warzywa, które są o 15-20 proc. droższe w porównaniu do ub.r. - powiedziała ekspertka.

Cukier we wrześniu tego roku był nieco tańszy niż przed rokiem, ale jego ceny na światowym rynku rosną, więc można oczekiwać, że produkt ten będzie pod koniec roku droższy rdr o ok. 5-6 proc.

Drogie jest masło, możemy za nie zapłacić nawet o 20 proc. więcej niż w grudniu 2009 r., ale tańsze mogą być tłuszcze zwierzęce i olej. Ceny artykułów mleczarskich do grudnia br. wzrosną już nieznacznie, bo tylko o 1-2 proc.

Nie zdrożeje mięso wieprzowe, natomiast o 8-10 proc. więcej będzie kosztował drób, ze względu na duży eksport.

Chleb już podrożał w tym roku o 7 proc., ale jest możliwe, że jeszcze zdrożeje o 1-2 proc. W końcu roku za pieczywo możemy więc płacić o 7-8 proc. więcej niż w rok wcześniej - wyliczała Świetlik.

Do końca września w stosunku do grudnia ub.r. żywność podrożała średnio o 2,8 procent - powiedziała Świetlik.

Jej zdaniem, podwyższenie stawki VAT od stycznia przyszłego roku w pierwszym okresie wywoła wzrost cen. Producenci mogą się tłumaczyć droższymi surowcami, energią itp. "Wszyscy przetwórcy i producenci żywności będą chcieli na tym zarobić" - powiedziała.

Według Świetlik, ceny żywności nie mogą jednak wrosnąć zbyt dużo, bo konsument może ich nie zaakceptować. Jak zauważyła, o wydatkach decyduje m.in. poziom dochodów, a raczej nie należy spodziewać się podwyżek zarobków. Dodała, że jeżeli produkty podrożałyby za dużo, to spadnie eksport, a to zwiększy podaż na krajowym rynku i w rezultacie ceny spadną.

Od nowego roku przeciętna stawka VAT na żywność przetworzoną obniżona zostanie z 7 proc. do 5 proc. Obejmie ona m.in.: chleb, nabiał, przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron) oraz soki. Natomiast VAT na żywność nieprzetworzoną wzrośnie z 3 do 5 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Krakus 01-12-2010, 19:54:
Ttaki ekspert to wszystko może sobie powiedzieć - kto będzie pamiętał na koniec grudnia, co kto mówił. Ekspert: "o 8-10 proc. więcej będzie kosztował drób, ze względu na duży eksport". Moja firma sprzedaje mięso z drobiu taniej niż w tamtym roku. Sytuacja na rynku jaka jest, każdy kto tu działa widzi. Możemy sprawdzić, ale na pewno drób nie będzie o 8-10 % droższy w grudniu, raczej będzie tańszy . Takie straszenie ludzi, a potem powiedzą, że detal podwyższa ceny

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH