Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Felieton: Tylko najwyższa jakość

  • Autor: Łukasz Rawa; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-11-2013, 11:21
Felieton: Tylko najwyższa jakość
Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl (fot. PTWP)

Polacy nadrabiają stracone lata, kiedy na stołach serwowano wyłącznie zwyczajną żywność, nierzadko kupioną w pospolitym spożywczaku lub na przaśnym bazarku. Te wspomnienia mogą wywołać u dzisiejszego konsumenta jedynie politowanie. Obecnie akceptujemy tylko najwyższą jakość.

Już sam wybór miejsca dokonania zakupów dobitnie świadczy o wyrafinowanych gustach polskich konsumentów. Według badań rynku najczęściej w produkty spożywcze zaopatrujemy się w ekskluzywnych delikatesach Biedronka i luksusowej sieci handlowej Lidl. Czemu akurat tam? To proste - Polacy są indywidualistami a w sieciach mogą spodziewać się oferty szytej na miarę, oraz produktów „innych niż wszystkie". Jest oczywiste, że dla Polaka cena przestała mieć już jakiekolwiek znaczenie. Dlatego rosnącym powodzeniem cieszą się np. oferowane w ekskluzywnych delikatesach parówki z przedziału cenowego 3-4 zł. Dzisiejszy konsument już nie dyskryminuje tanich produktów!

Chociaż rośnie ilość czasu, jaki spędzamy w prestiżowych placówkach handlowych, to wciąż znajdujemy okazje, aby od czasu do czasu wraz z najbliższymi odwiedzić wykwintną restaurację. Największym powodzeniem cieszą się w Polsce lokale oferujące pełną przepychu kuchnię turecką, często pod szyldem Doner Kebab, oraz równie znakomite dania orientalne. Rosnącą liczbę koneserów dobrego smaku potwierdza także rozmach ekspansji amerykańskiej sieci bezkonkurencyjnych w zakresie wysokiej jakości restauracji McDonalds. Doskonałe wyniki gastronomii świadczą o wadze, jaką konsumenci przywiązują nie tylko do oryginalnych smaków z różnych stron świata, ale i do swojego zdrowia.

Trzeba przyznać, że przestrzeganie zdrowej, zbilansowanej diety jest obecnie prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Coraz rzadziej ryzykujemy sięgnięcie po nieprzetworzone produkty rodem ze średniowiecza, takie jak np. owoce i warzywa, które mogą zwierać dosłownie wszystko. Współczesny konsument ma wysoko rozwiniętą świadomość, więc wie, że dodatki stosowane przy przetwórstwie żywności nie tylko są nieszkodliwe, ale wręcz zbawienne dla zdrowia. Jesteśmy tym, co jemy. Czy nie jest zatem logiczne, iż spożywając duże ilości konserwantów i przeciwutleniaczy zapewniamy sobie długowieczność? Już teraz GUS informuje, że życie statystycznego Polka wydłuża się w tempie przekraczającym wszelkie wcześniejsze prognozy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ryś 03-12-2013, 10:00:
Ekskluzywna i luksusowa????chyba nowy rodzaj wódki....
  • Stefan 29-11-2013, 11:35:
Trąci hipokryzją. Nie przypominam sobie, żeby portal spożywczy przejmował się do tej pory targowiskami.
  • Łukasz Rawa 28-11-2013, 22:12:
Dziękuję i pozdrawiam!

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH