Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firmy hurtowe muszą bezpiecznie handlować owocami i warzywami

  • Autor: PAP
  • Data: 06-01-2012, 12:25

Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. przeprowadzi cykl szkoleń edukacyjnych dla osób zajmujących się hurtowym handlem owoców i warzyw. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Pierwsze szkolenie odbędzie się w styczniu.

Prezes Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. Renk w Gdańsku, Stanisław Gierszewski uważa, że takie szkolenia powinny być obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które nie posiadają certyfikatów bezpieczeństwa a handlują hurtowo warzywami i owocami.

Ocenia, że "przypuszczalnie około połowa hurtowego handlu owoców i warzyw w woj. pomorskiem może być prowadzona niezgodnie z normami". Wyjaśnił, że "praktycznie we wszystkich cywilizowanych krajach na świecie handel hurtowy jest skoncentrowany w centrach hurtowych, które podlegają dokładnej i regularnej kontroli".

Zwrócił uwagę, że "działające od 2000r. Centrum Renk spełnia wszystkie wymogi pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego, zaś funkcjonujące jeszcze targowiska tradycyjne m.in. w Gdyni przy ulicy Rdestowej i w Gdańsku przy ul. Miałki Szlak nie spełniają podstawowych kryteriów wymaganych przy handlu warzywami i owocami".

Bezpłatne szkolenia będzie prowadzić spółka Det Norske Veritas Business Assurance Poland specjalizująca się m.in. w certyfikacji rynków hurtowych w Polsce. Spółka nadawała certyfikaty bezpieczeństwa rynkom hurtowym w Poznaniu, Lublinie i Bielsko-Białej oraz wdrażała systemy HACCAP i ISO. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma stosowny certyfikat o jego odbyciu.

Gierszewski podkreślił, że "zarówno sprzedający jak i kupujący powinni wiedzieć, jak uniknąć skażenia produktów, którymi handlują, jakie są wymogi w zakresie przechowywania i transportu towarów; musi wiedzieć, że może kupić towar tylko od kogoś posiadającego certyfikaty i oznaczenia, bo ten, kto sprzedaje bierze pełną odpowiedzialność za oferowany produkt".

"Chcemy podczas szkoleń pokazać, jak według zasad obowiązujących w UE w zakresie handlu owocami i warzywami, sprzedawane produkty powinny być oznakowane" - wyjaśnił.

Zapowiedział, że Renk zorganizuje tyle szkoleń, ilu będzie chętnych. "Będziemy kompletować grupy i jeśli będzie 20 osób, to zrobimy szkolenie" - dodał. Na terenie Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. w Gdańsku handel owocami i warzywami odbywa się w halach na powierzchni ok. 5,6 tys. m2, z czego 3,7 tys. m2 stanowią chłodnie. "Największe firmy działające w Renku posiadają certyfikaty HACCP, a mniejsze spełniają wymogi bezpiecznego handlu i w najbliższym czasie mają być poddane certyfikacji" - czytamy w komunikacie centrum.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH