REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Firmy hurtowe muszą bezpiecznie handlować owocami i warzywami

  • Autor: PAP
  • Data: 06-01-2012, 12:25

Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. przeprowadzi cykl szkoleń edukacyjnych dla osób zajmujących się hurtowym handlem owoców i warzyw. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Pierwsze szkolenie odbędzie się w styczniu.

REKLAMA

Prezes Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. Renk w Gdańsku, Stanisław Gierszewski uważa, że takie szkolenia powinny być obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które nie posiadają certyfikatów bezpieczeństwa a handlują hurtowo warzywami i owocami.

Ocenia, że "przypuszczalnie około połowa hurtowego handlu owoców i warzyw w woj. pomorskiem może być prowadzona niezgodnie z normami". Wyjaśnił, że "praktycznie we wszystkich cywilizowanych krajach na świecie handel hurtowy jest skoncentrowany w centrach hurtowych, które podlegają dokładnej i regularnej kontroli".

Zwrócił uwagę, że "działające od 2000r. Centrum Renk spełnia wszystkie wymogi pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego, zaś funkcjonujące jeszcze targowiska tradycyjne m.in. w Gdyni przy ulicy Rdestowej i w Gdańsku przy ul. Miałki Szlak nie spełniają podstawowych kryteriów wymaganych przy handlu warzywami i owocami".

Bezpłatne szkolenia będzie prowadzić spółka Det Norske Veritas Business Assurance Poland specjalizująca się m.in. w certyfikacji rynków hurtowych w Polsce. Spółka nadawała certyfikaty bezpieczeństwa rynkom hurtowym w Poznaniu, Lublinie i Bielsko-Białej oraz wdrażała systemy HACCAP i ISO. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma stosowny certyfikat o jego odbyciu.

Gierszewski podkreślił, że "zarówno sprzedający jak i kupujący powinni wiedzieć, jak uniknąć skażenia produktów, którymi handlują, jakie są wymogi w zakresie przechowywania i transportu towarów; musi wiedzieć, że może kupić towar tylko od kogoś posiadającego certyfikaty i oznaczenia, bo ten, kto sprzedaje bierze pełną odpowiedzialność za oferowany produkt".

"Chcemy podczas szkoleń pokazać, jak według zasad obowiązujących w UE w zakresie handlu owocami i warzywami, sprzedawane produkty powinny być oznakowane" - wyjaśnił.

Zapowiedział, że Renk zorganizuje tyle szkoleń, ilu będzie chętnych. "Będziemy kompletować grupy i jeśli będzie 20 osób, to zrobimy szkolenie" - dodał. Na terenie Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. w Gdańsku handel owocami i warzywami odbywa się w halach na powierzchni ok. 5,6 tys. m2, z czego 3,7 tys. m2 stanowią chłodnie. "Największe firmy działające w Renku posiadają certyfikaty HACCP, a mniejsze spełniają wymogi bezpiecznego handlu i w najbliższym czasie mają być poddane certyfikacji" - czytamy w komunikacie centrum.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH