REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Firmy trudniące się masowym fałszowaniem żywności mogą bankrutować

  • Autor: Łukasz Stępniak, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-04-2009, 10:40
Firmy trudniące się masowym fałszowaniem żywności mogą bankrutować

Doprowadzić mogą do tego zaostrzone przepisy i znaczne kary, które wprowadzono do ustawy o jakości produktów rolno-spożywczych w czasie jej zeszłorocznej nowelizacji.

REKLAMA

Restrykcyjna ustawa ma pomóc w walce z zafałszowaniami produktów spożywczych, nie ma jednak na celu wpędzać w problemy finansowe firm, które incydentalnie lub w niewielkim zakresie dokonują nadużyć.

- Problemy finansowe mogą mieć te firmy, w których produkcji udział produktów fałszowanych jest bardzo duży. Z reguły są to młode i nieduże przedsiębiorstwa, które powstały w wyniku szybko rosnącego popytu na dany towar. Działają na rynku produkując niskiej jakości wyrób, który mimo tego dobrze się sprzedaje ze względu na ogromny popyt - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Według Głównego Inspektora, dla takich przedsiębiorstw nowa ustawa może być problemem. W momencie gdy nowe prawo wprowadza surowsze kary sięgające nawet 10 proc. przychodów firmy. A także przewiduje tzw. kary amerykańskie, czyli pozwala kumulować kary z ostatnich 24 miesięcy - Jednocześnie Kowalczyk zaznacza: - Nie stawiałbym znaku równości między wyższą sanacyjnością przepisów a ewentualnymi upadłościami zakładów. I moim zdaniem takiej zależności nie ma. Między innymi dlatego, że każdy zakład produkuje określoną liczbę produktów i nie fałszuje ich wszystkich jednocześnie. Produkty są zawsze fałszowane w wybranych grupach.

Zwykle firmy ze znanymi markami nie pozwalają sobie na fałszowanie produktów, ponieważ gdyby zostały przyłapane na tym procederze straty, które poniosłyby z tego tytułu wielokrotnie przekroczyłyby zyski.

Jednocześnie Główny Inspektor podkreśla, że znowelizowana ustawa to efektywne narzędzie w walce z nieuczciwymi producentami. Według nowych przepisów w takiej sytuacji kontroli można dokonać w obecności funkcjonariusza publicznego innego niż inspektor. - Bywało tak, że po przyjeździe policjantów w ciągu godziny prezes nagle się pojawiał mimo, że jak twierdzono wcześniej był np. za granicą - oburza się Inspektor. - Jednocześnie ustawa daje nam możliwość nałożenia dotkliwych sankcji za utrudnianie lub uniemożliwianie kontroli. Kiedyś zdarzało się, że kontrolerzy musieli czekać po kilka godzin aby móc dokonać kontroli, a gdy im to umożliwiano praca na zakładzie była kończona, a hala produkcyjna posprzątana - dodaje Kowalczyk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH