Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firmy trudniące się masowym fałszowaniem żywności mogą bankrutować

  • Autor: Łukasz Stępniak, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-04-2009, 10:40
Firmy trudniące się masowym fałszowaniem żywności mogą bankrutować

Doprowadzić mogą do tego zaostrzone przepisy i znaczne kary, które wprowadzono do ustawy o jakości produktów rolno-spożywczych w czasie jej zeszłorocznej nowelizacji.

Restrykcyjna ustawa ma pomóc w walce z zafałszowaniami produktów spożywczych, nie ma jednak na celu wpędzać w problemy finansowe firm, które incydentalnie lub w niewielkim zakresie dokonują nadużyć.

- Problemy finansowe mogą mieć te firmy, w których produkcji udział produktów fałszowanych jest bardzo duży. Z reguły są to młode i nieduże przedsiębiorstwa, które powstały w wyniku szybko rosnącego popytu na dany towar. Działają na rynku produkując niskiej jakości wyrób, który mimo tego dobrze się sprzedaje ze względu na ogromny popyt - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Według Głównego Inspektora, dla takich przedsiębiorstw nowa ustawa może być problemem. W momencie gdy nowe prawo wprowadza surowsze kary sięgające nawet 10 proc. przychodów firmy. A także przewiduje tzw. kary amerykańskie, czyli pozwala kumulować kary z ostatnich 24 miesięcy - Jednocześnie Kowalczyk zaznacza: - Nie stawiałbym znaku równości między wyższą sanacyjnością przepisów a ewentualnymi upadłościami zakładów. I moim zdaniem takiej zależności nie ma. Między innymi dlatego, że każdy zakład produkuje określoną liczbę produktów i nie fałszuje ich wszystkich jednocześnie. Produkty są zawsze fałszowane w wybranych grupach.

Zwykle firmy ze znanymi markami nie pozwalają sobie na fałszowanie produktów, ponieważ gdyby zostały przyłapane na tym procederze straty, które poniosłyby z tego tytułu wielokrotnie przekroczyłyby zyski.

Jednocześnie Główny Inspektor podkreśla, że znowelizowana ustawa to efektywne narzędzie w walce z nieuczciwymi producentami. Według nowych przepisów w takiej sytuacji kontroli można dokonać w obecności funkcjonariusza publicznego innego niż inspektor. - Bywało tak, że po przyjeździe policjantów w ciągu godziny prezes nagle się pojawiał mimo, że jak twierdzono wcześniej był np. za granicą - oburza się Inspektor. - Jednocześnie ustawa daje nam możliwość nałożenia dotkliwych sankcji za utrudnianie lub uniemożliwianie kontroli. Kiedyś zdarzało się, że kontrolerzy musieli czekać po kilka godzin aby móc dokonać kontroli, a gdy im to umożliwiano praca na zakładzie była kończona, a hala produkcyjna posprzątana - dodaje Kowalczyk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH