Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Aby wypromować markę, trzeba stworzyć o niej opowieść

  • dlahandlu.pl
  • Autor: www.dlahandlu.pl
  • Data: 16-03-2017, 18:02
Food Show 2017: Aby wypromować markę, trzeba stworzyć o niej opowieść
fot. Food Show 2017

Markę własną trudno wypromować, ale może w tym pomóc tworzenie opowieści o jej historii i odwoływanie się do tradycji -  mówił podczas debaty "Przetwórcy i handlowcy łączą siły w walce o klienta" Andrzej Faliński, ekspert rynku handlu detalicznego.

- W przypadku marki własnej podstawową sprawą jest zrozumienie mechanizmu łańcucha dostaw. Od jakiegoś czasu interesuję się komunikowaniem kontentowym, a w szczególności tworzeniem opowieści o produkcie, jego historii. W marce własnej mamy 2 etapy rozwoju: marka własna jako klin pancerny cenowy dochodzący do coraz lepszej jakości i marka jako pomysł na kreowanie produktu lub grupy produktów i to jest clou sparwy. Marka musi również pozytywnie wiązać producenta i dystrybutora. Jednak jest problem z jej promocją. Rozwiązać ten problem może tworzenie opowieści o produkcie, która nie opisuje znakomitych cech samego produktu, ale ma się odwoływać do aspektów zdrowotnych, historycznych czy tradycji. Stąd też moda na polskość w firmach wywodzących się z innych krajów. Pomysł opowieści, historii jest niezagospodarowanym obszarem - podkreślił Andrzej Faliński – ekspert rynku handlu detalicznego. 

Panelista dodał, że na rynku tak gęstym jak polski, mogą przetrwać tylko dobre produkty. Produkty złej jakości szybko wypadają z rynku. 

Nie zgodziła się z nim Renata Kasprzycka, prezes spółki JAWO. - Ja uważam, że na naszym rodzimym rynku jest jednak dużo produktów niskiej jakości. Na przykład w segmencie mrożonek, w którym działa nasza firma jest bardzo mało produktów premium i bardzo trudno zmienić tę sytuację. - uważa prezes.

Bogdan Twardowski, prezes spółki Madej Wróbel zaznaczył, że ma wieloletnie doświadczenie w markach własnych jako producent i jako dostawca. - Te produkty są obarczone najniższą rentownością sprzedaży. Nasza firma co pół roku negocjuje ceny z siecią Lidl, z którą współpracujemy. Lidl zawsze oczekuje tych samych cen lub nawet niższych, a ceny surowca przecież szybko się zmieniają. Sieć Lidl doskonale kreuje jakość marek własnych, zna swoich konsumentów i wie jakich produktów oczekują  - mówił panelista. 

Krzysztof Tokarz, prezes zarządu GK Specjał mówił, że sieć ma w swoim portfolio dwa segmenty marki własnej: markę niskocenową, ale dobrą jakościowo (sieć posiada program "Nice Price", w którym cena danego produktu musi być przynajmniej o 1 gr niższa od konkurencji) oraz markę premium, gdzie firma ma mniej produktów, ale za to bardzo wysokiej jakość. Prezes Specjału zaznaczył, że w przypadku marki własnej bardzo ważna jest regionalizacja sprzedaży i badanie jakie marki sprzedają się w danym regionie. 

Andrzej Faliński wspomniał, że jeden z przedstawicieli dużej francuskiej sieci powiedział, że marka własna premium = produkt lokalny, regionalny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH