REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Francuzi robią zakupy raz w tygodniu, Polacy - częściej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 23-06-2016, 14:53
Francuzi robią zakupy raz w tygodniu, Polacy - częściej
Thomas Renard, prezes E.Leclerc w Radomiu. Fot. E. Leclerc

Różnica pomiędzy konsumentami z Polski i z Francji polega na tym, że Polacy robią zakupy częściej – kilka razy w tygodniu – na mniejsze kwoty. Francuzi natomiast wolą robić zakupy raz w tygodniu – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Thomas Renard, prezes E.Leclerc w Radomiu.

REKLAMA

Czy mają Państwo porównanie zachowań konsumentów we Francji i w Polsce? Jeśli tak, to, w czym są konsumenci podobni, a w czym różni? 

– Polska i Francja to dwie różne kultury, inne obyczaje i inne przyzwyczajenia, jednak cechą wspólną dla obu narodów jest to, że i Francuzi i Polacy pasjonują się kuchnią, a dokonując zakupów poszukują produktów wysokiej jakości w niskiej cenie, chociaż mam wrażenie, że we Francji zakupy robi się z nieco większą rozwagą – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Thomas Renard, prezes E.Leclerc w Radomiu. 

Dodaje, że różnica pomiędzy konsumentami z Polski i z Francji polega na tym, że Polacy robią zakupy częściej – kilka razy w tygodniu – na mniejsze kwoty. Francuzi natomiast wolą robić zakupy raz w tygodniu, w jednym miejscu, zaopatrując się we wszystko, co będzie im potrzebne, aż do następnych zakupów. 

– Wydaje mi się, że ten „francuski model” jest bardziej korzystny ekonomicznie, chociażby ze względu na koszty przemieszczania się z jednego sklepu do drugiego. Na przestrzeni lat, obserwuję jednak jak szybko Polacy zmieniają swe zwyczaje zakupowe i myślę, że z biegiem czasu różnic będzie coraz mniej – mówi Thomas Renard.  

Jaka była Pana droga zawodowa do stanowiska prezesa radomskiego E.Leclerc i co daje Panu największą satysfakcję z pracy? 

– Moja droga zawodowa rozpoczęła się kilkanaście lat temu, gdy podjąłem naukę w szkole handlowej we Francji. Po jej ukończeniu, związałem się z siecią E. Leclerc, gdzie musiałem przejść wszystkie szczeble kariery od podstaw. Musiałem poznać pracę pracownika obsługi hali, asystenta kierownika, kierownika działu oraz szefa departamentu, który podlega dyrektorowi. Na czym polega praca  dyrektora w E. Leclerc, dowiedziałem się właśnie w Radomiu. To tutaj, przez kilka lat piastowałem to stanowisko, aż do momentu, gdy nadarzyła się możliwość wykupienia sklepu. Bez wahania zdecydowaliśmy się z żoną na podjęcie tego wyzwania. Znaliśmy już wtedy rynek i zaangażowanie naszej załogi, z którą nadal chcieliśmy prowadzić ten sklep. Wiemy, że to była słuszna decyzja. Największą satysfakcję odczuwamy, gdy odnosimy nasze małe sukcesy, gdy klienci do nas powracają po raz dokonanych zakupach oraz gdy polecają nas sobie nawzajem – mówi Thomas Renard.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • aga 24-06-2016, 09:36:
Od lat robę zakupy raz na tydzień. Wynika z tego, że jestem Francuzką ... :-)))

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH