Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GIS: Sprzedawcom, którzy nie zapewniają odpowiednich warunków przechowywania żywności grożą kary

  • Autor: PAP
  • Data: 13-07-2010, 14:03

Źle przechowywane w trakcie upałów produkty spożywcze szybciej się psują, a ich zjedzenie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach termicznych.

"Wysokie temperatury sprzyjają temu, że artykuły spożywcze szybciej się psują. Szczególnie przetwory z jajek, mięsa, ryby i nabiał. Konieczne jest ich odpowiednie przechowywanie w odpowiednich warunkach termicznych, zarówno przez sprzedawców, jaki i w domach. Sprzedawcom, którzy nie zapewniają odpowiednich warunków przechowywania żywności grożą kary" - podkreślił w rozmowie z PAP rzecznik GIS Jan Bondar.

Dodał, że do trzech czwartych zatruć pokarmowych dochodzi w domach, np. podczas przyjęć rodzinnych. "Aby uchronić się przed zatruciem produkty spożywcze powinniśmy przechowywać w lodówce. Trzeba także uważać na mięso, które grillujemy, by nie było ono niedopieczone lub pozostawione na świeżym powietrzu w wysokiej temperaturze. Należy myć owoce i warzywa" - przypomina rzecznik GIS.

Aby skutecznie zapobiegać zakażeniom należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny. Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku, każdorazowo po wyjściu z toalety. Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami; podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności.

Należy unikać spożywania żywności - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - o której wiadomo, że była przechowywana w niewłaściwych warunkach termicznych (np. surowe, półsurowe mięso - jak befsztyk tatarski tzw. "tatar", produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne - jak bita śmietana). Nie pijmy też surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej - apeluje GIS.

Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 108) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH