Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Główny inspektor JHARS: Fałszerstwa znajdujemy w każdej grupie żywności

  • Autor: Łukasz Stepniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-04-2009, 12:22
Główny inspektor JHARS: Fałszerstwa znajdujemy w każdej grupie żywności

Praktycznie nie ma takich grup towarów, w których nie znajdowalibyśmy zafałszowanych produktów, najgorzej jest w branży mięsnej i mleczarskiej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Polscy producenci żywności fałszują swoje produkty?

Z kontroli, które są prowadzone przez Inspekcję wynika, że praktycznie nie ma takich grup towarów, w których nie znajdowalibyśmy nieprawidłowości. Są oczywiście grupy, gdzie tych zafałszowań jest znacznie więcej, i są takie, gdzie jest ich mniej, ale praktycznie we wszystkich grupach produktowych zafałszowania występują.

Grupą towarową, gdzie nieprawidłowości jest stosunkowo mało jest np. oliwa z oliwek: w prowadzonych od wielu lat badaniach nie ma większych nieprawidłowości, poza jednostkowymi przypadkami. Oliwa jest w większości przypadków takiej jakości jaką deklaruje producent.

Może dlatego, że są to towary importowane?

Nie sądzę. Przeprowadziliśmy ostatnio kontrole warzyw i owoców i tutaj najwięcej nieprawidłowości było w przypadku towarów sprowadzanych do Polski z zagranicy.

Powiedział Pan, że oliwa z oliwek wypada najlepiej, a które branże wypadają najgorzej?

Mamy na rynku takie grupy produktowe, w których wykrywamy wyjątkowo dużą liczbę nieprawidłowości, do nich należą m.in. branża mięsna i branża mleczarska. Znajdują się one w różnej sytuacji. W przypadku produktów mleczarskich mają one bardzo jasno określone przepisy jakościowe, czyli normy mówiące co to jest masło, mleko w proszku czy mleko do picia. Regulują to m.in. przepisy UE, które jasno mówią co to jest np. masło.

Natomiast w branży mięsnej dominuje deklaracja producenta i nie istnieją obowiązujące przepisy odnoszące się do jakości, poza niektórymi wybranymi kategoriami, takimi jak klasyfikacja mięsa w systemie EUROP. Oczywiście polskie normy istnieją, ale od 2002 r. są normami dobrowolnego stosowania i nie są obligatoryjne. Jeżeli producent powołuje się na "polską normę" produkując parówki czy inny produkt, to jesteśmy w stanie stwierdzić w czasie kontroli czy odpowiada on tej normie czy też nie.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Anda 07-04-2009, 05:13:
Takie rozbieżności!!!!
Wykańczają nas i naszą kieszeń zgodnie z "Polską normą".
A to ci historia!?
  • chodowca 06-04-2009, 19:28:
Radziłbym się przyjrzeć mięsności świń w zakładach mięsnych w kuj-pom. Różnice w mięsności poszczególnych partii sięgają 5-6%, przy zachowaniu cyklu zamkniętego i pasz gotowych oraz dobrych warunków środow. w hodowli. Im mniejsza firma tym rozbieżności większe.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 784) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH