Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Handel rybami pod lupą GIW

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 11-12-2014, 10:09

Przepisy nie zobowiązują powiatowych lekarzy weterynarii do przeprowadzania rutynowych kontroli w placówkach, w których sprzedawane są żywe ryby, ani sprawozdawania o wynikach takich kontroli. Powiatowi lekarze weterynarii kontrolują przede wszystkim placówki, w których zgodnie z otrzymanymi od obywateli informacjami, stwierdzono nieprawidłowości - dowiedział się serwis dlahandlu.pl w Głównym Inspektoracie Weterynarii.

W ubiegłym roku Główny Lekarz Weterynarii zalecił, aby powiatowi lekarze weterynarii przeprowadzili co najmniej dwie kontrole w sklepach wielkopowierzchniowych.

Inspekcja Weterynaryjna nie ma uprawnień do nakładania sankcji administracyjnych i jedyną możliwą do zastosowania sankcją w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów o ochronie zwierząt jest skierowanie sprawy do organów ścigania.

Z posiadanych informacji wynika, że w przypadku 20 placówek, w których stwierdzono nieprawidłowości, powiatowi lekarze weterynarii wydawali głównie zalecenia, które były w trybie natychmiastowym wdrażane w życie przez kierownictwo i personel sklepów. Jedynie w dwóch przypadkach powiadomiono organy ścigania - podał Główny Inspektorat Weterynarii.

Jak podaje GIW, przepisy prawa nie mówią o warunkach jakie powinny zostać zapewnione żywym karpiom. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt wskazuje jedynie ogólne zasady, tj., że przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć: utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania(...), transport żywych ryb lub ich przetrzymywanie w celu sprzedaży bez dostatecznej ilości wody uniemożliwiającej oddychanie.

W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii na podstawie opracowania „Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia" przygotował dokument „Dobra praktyka w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej", w którym podano podstawowe warunki jakie powinny zostać zapewnione karpiom: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)."

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH