REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Handel rybami pod lupą GIW

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 11-12-2014, 10:09

Przepisy nie zobowiązują powiatowych lekarzy weterynarii do przeprowadzania rutynowych kontroli w placówkach, w których sprzedawane są żywe ryby, ani sprawozdawania o wynikach takich kontroli. Powiatowi lekarze weterynarii kontrolują przede wszystkim placówki, w których zgodnie z otrzymanymi od obywateli informacjami, stwierdzono nieprawidłowości - dowiedział się serwis dlahandlu.pl w Głównym Inspektoracie Weterynarii.

REKLAMA

W ubiegłym roku Główny Lekarz Weterynarii zalecił, aby powiatowi lekarze weterynarii przeprowadzili co najmniej dwie kontrole w sklepach wielkopowierzchniowych.

Inspekcja Weterynaryjna nie ma uprawnień do nakładania sankcji administracyjnych i jedyną możliwą do zastosowania sankcją w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów o ochronie zwierząt jest skierowanie sprawy do organów ścigania.

Z posiadanych informacji wynika, że w przypadku 20 placówek, w których stwierdzono nieprawidłowości, powiatowi lekarze weterynarii wydawali głównie zalecenia, które były w trybie natychmiastowym wdrażane w życie przez kierownictwo i personel sklepów. Jedynie w dwóch przypadkach powiadomiono organy ścigania - podał Główny Inspektorat Weterynarii.

Jak podaje GIW, przepisy prawa nie mówią o warunkach jakie powinny zostać zapewnione żywym karpiom. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt wskazuje jedynie ogólne zasady, tj., że przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć: utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania(...), transport żywych ryb lub ich przetrzymywanie w celu sprzedaży bez dostatecznej ilości wody uniemożliwiającej oddychanie.

W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii na podstawie opracowania „Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia" przygotował dokument „Dobra praktyka w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej", w którym podano podstawowe warunki jakie powinny zostać zapewnione karpiom: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)."

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH